Je houten snijplank onderhouden: makkelijker dan je denkt

Je houten snijplank onderhouden: makkelijker dan je denkt
GettyImages

Een mooie houten snijplank in je keuken is handig en degelijk, maar het onderhoud ervan schrikt veel mensen af. Wij laten je zien dat dat nergens voor nodig is. Je houten snijplank onderhouden: zo doe je het!

Is hout hygiënisch?

Veel mensen zien op tegen het onderhoud van een houten snijplank. Je hoort namelijk vaak dat deze snijplanken niet hygiënisch zijn, omdat er zich in de groefjes bacteriën opstapelen. Dat gebeurt echter ook bij de plastic variant. Volgens een microbioloog van de universiteit van Wageningen trekken de micro-organismen net dieper in het hout waardoor de overdracht naar bijvoorbeeld een stuk vlees kleiner is dan bij een plastic plank, waar de bacteriën eerder in de groeven en op het oppervlak blijven zitten. Het komt erop neer dat je zowel bij plastic als bij hout moet zorgen dat je je snijplanken goed schoon houdt.

Houten snijplanken schoonmaken

Een houten snijplank mag je niet in de vaatwasmachine stoppen en dat is voor sommigen misschien een nadeel. Toch is het niet moeilijk om je snijplank schoon te krijgen. Het is belangrijk om je plank meteen nadat je ze gebruikt hebt even af te spoelen en af te vegen met een borsteltje.

Heb je er vlees, vis of gevogelte op gesneden? Dan gebruik je best ook afwasmiddel om je snijplank mooi proper te krijgen. Droog je plank goed af en geef ze de tijd om volledig op te drogen. Je snijplank nat opbergen is vragen om moeilijkheden. Je plaatst de plank na het afdrogen best rechtop, met de nerf verticaal. Zo verminder je de kans dat ze gaat kromtrekken.

Houten snijplank onderhouden

Naast schoonmaken is ook je houten snijplank goed onderhouden cruciaal. Dat is absoluut niet moeilijk, maar je moet eraan denken. Het enige dat je nodig hebt is een geur- en smaakloze olie om je plank mee in te wrijven. Hierdoor sluit de plank zich af en krijgt ze een natuurlijk beschermlaagje.

Voor je je plank gaat oliën, is het belangrijk dat ze goed proper is.

Zo ga je te werk:

  • besprenkel je plank met citroensap of witte azijn
  • strooi hierover zeezout
  • neem een stukje keukenpapier en wrijf alles goed in
  • laat een kwartiertje intrekken
  • spoel de plank goed af en droog na met een propere keukenhanddoek
  • pas als de plank helemaal droog is het tijd om te oliën
  • druppel nu de olie op de plank en wrijf goed in met keukenpapier
  • laat even rust en herhaal indien nodig (als de plank geen olie meer opneemt, is ze verzadigd)

Moet je telkens dit hele proces toepassen? Neen, tussendoor kun je je snijplank na het gewoon schoonmaken ook snel even inoliën. De grote schoonmaak, inclusief de behandeling met zout en zuur, doe je best om de paar maanden.

Bron: knivesandtools.be

Nog meer schoonmaaktips in de keuken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)