© iStock

Tekentijd: zo bescherm je je huisdier het hele jaar door tegen tekenbeten

Het risico op tekenbeten is in de zomerperiode het hoogst, maar wist je dat de spinachtige beestjes eigenlijk bijna het hele jaar door actief kunnen zijn?  Je huisdier op tijd beschermen tegen teken is dus de boodschap!

Maart tot oktober

Teken zijn doorgaans actief tussen maart en oktober, maar ook de rest van het jaar kunnen deze beestjes zich laten zien als het buiten warmer is dan 8 graden Celsius. Het is dus aangeraden om je viervoeter het hele jaar door te beschermen tegen tekenbeten.

Zo bescherm je je huisdier tegen teken

  • Spray: met een spray kun je gemakkelijk de hele vacht van je huisdier behandelen. Het werkt ongeveer 4 weken als preventief middel, maar het doodt ook aanwezige teken.
  • Halsband: een tekenband biedt langdurige bescherming omdat de werkzame stoffen in kleine hoeveelheden worden afgegeven via het huidvet. Hierbij is het belangrijk dat de halsband de huid raakt en niet alleen de vacht.
  • Pipet: waarschijnlijk het meest gekende preventiemiddel. Het bevat een vloeistof die je aanbrengt in de nek, tussen de schouderbladen, van je huisdier. Deze vloeistof werkt snel en beschermt je huisdier zo’n 3 à 4 weken tegen teken.
  • Pilletjes: een redelijk nieuw middel zijn tabletjes die een werkzame stof bevatten tegen teken. Het nadeel hiervan is wel dat het teken niet weert van de huid; de beestjes moeten zich eerst vastbijten vooraleer het pilletje zijn werk doet.

Blijf je hond of kat wel regelmatig controleren op tekenbeten, want preventiemiddelen bieden niet altijd 100 procent bescherming. Contacteer bij twijfel altijd je dierenarts.

Meer over huisdieren:

Ontdek ook dit:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content