Onderzocht: mannen doen tegenwoordig meer in het huishouden

Door Celine Werner

Het onderwerp waar koppels vlammende ruzie over maken moet toch wel het huishouden zijn. Heel vaak voelen vrouwen zich benadeeld omdat ze het gevoel hebben dat manlief geen vinger uitsteekt. Wel, dan hebben we goed nieuws, want uit onderzoek blijkt dat mannen nu meer helpen in het huishouden. 

Door middel van een aantal studies werd er aangetoond dat babyboomers, mannen uit generatie X én millenials vaker een handje toesteken in het huishouden, en meer helpen met het opvoeden van de kinderen dan ooit.

Gelijke rechten

De eerste twee studies die ze uitvoerden, onderzochten hoe vrouwen werden gezien van 1970 tot begin 2000, en dat zowel thuis als op de werkvloer. Aan de deelnemers werd gevraagd of:

  • ze vrouwen geschikt vonden voor de politiek.
  • of moeders zouden moeten werken.
  • hoe de man-vrouw verhouding in het huishouden zou moeten zijn.

Hieruit bleek dat het goed ging met de gelijkheid tot de jaren negentig, tot begin 2000 was er dan weer een terugval. Maar na die tegenslag ging het gelukkig weer de goede richting uit.

Mannen en het huishouden

Er werd dus ook gekeken hoe mannen naar de rolverdeling binnen het huishouden keken. Hieruit bleek dan dat ze nu ook effectief meer meehelpen dan vroeger: zo’n vier uur per week, terwijl er vroeger maar van één uur sprake was. Opvallend is wel dat ze hetzelfde aantal uren meehielpen in 1995, maar hierna liep het weer een paar jaar mis.

Daarnaast wees het onderzoek ook uit dat getrouwde vrouwen tegenwoordig een pak minder tijd aan het huishouden besteden (gemiddeld zo’n 14,2 uur per week), dan de vrouwen in 1965 (gemiddeld 30,4 uur). Natuurlijk hebben ze die vermindering te danken aan de nieuwe technologie die ons leven veel comfortabeler maakt.

Is er bij jullie sprake van een eerlijke rolverdeling?

Bron: famme.nl

Ook over je man en jullie relatie:

Partner Content