© Getty Images

Opruimen met kinderen: kinderspel, dankzij de tips van onze expert!

Door Rani Merckx

Gejammer, gehuil, gemopper: opruimen lijkt wel een helse taak voor kinderen. En dat laten ze jou graag luid en duidelijk merken. Hoe zorg je ervoor dat je kroost een handje toesteekt bij het opruimen? We vroegen het aan minimaliseercoach Annelies Mentink. Ontdek hier 6 tips waardoor opruimen met kinderen een plezier wordt!

Opruimen met kinderen: 6 tips

Het leven is een speeltuin, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat je woonkamer er moet bijliggen als eentje. Want wie kinderen heeft, kan ervan meespreken: wat kunnen die minimensjes een puinhoop maken. Daarom is het belangrijk dat je gaat opruimen met kinderen, zodat ze een handje kunnen helpen.

In haar boek ‘Opruimen maakt gelukkig! Handige stappenplannen van A tot Z’ deelt Annelies enkele praktische tips hoe jij je kind kunt aanzetten tot opruimen:

1. Geef het goede voorbeeld

Kinderen kopiëren vaak het gedrag dat ze zien, denk maar aan hun rollenspelletje als winkelier, politieman of doktertje. Bij opruimen is het net zo: zien opruimen, doet opruimen! Jij bent een rolmodel voor je kind, dus geef het goede voorbeeld. Klop jij de kussens voor het slapengaan nog even op? Dan is de kans groot dat je kind dat na verloop van tijd ook doet.

2. Neem het (opruim)roer niet over

Geef je kind de kans om op te ruimen en blijf niet denken dat je het zelf sneller en beter kunt. Natuurlijk gaat het sneller als je het zelf doet, maar je kind leert niets bij als je alles uit handen neemt. Laat hen dus op jonge leeftijd proeven van verschillende huishoudelijke taken, maar kies ze wel op maat van hun leeftijd en kunnen.

3. Maak opruimen leuk!

Opruimen hoeft geen serieuze klus te zijn, integendeel. Pak het speels aan, en je geeft die opruimmicrobe zo door!

  • Organiseer een opruimwedstrijd: het snelst, het meest, het grootst, het hoogst. En koppel er een leuke beloning aan vast: wie wint, krijgt een reepje van mama’s lievelingschocolade (en dat is al héél wat).
  • Geef een lagereschoolkind of puber een extra duwtje in de rug door er een voorwaarde aan vast te hangen: ‘ruim eerst je kamer op, dan gaan we een spel spelen’.

4. Maak duidelijke afspraken

Maak van opruimen een (dagelijkse) vaste routine. Herhaling geeft kinderen namelijk zekerheid. Als je die routines vaak herhaalt, gaan je kinderen na een tijdje uit zichzelf opruimen.

Enkele voorbeelden:

  • ‘Berg het ene speelgoedje op vooraleer je een ander bovenhaalt’
  • ‘Leg je pyjama op bed nadat je je kleren hebt aangedaan’
  • ‘Neem elke avond voor bedtijd je eigen spullen mee naar je kamer’
  • ‘Lunchtrommels leg je na school op het aanrecht’

5. Beperk de hoeveelheid speelgoed

Speelgoed is leuk en leerrijk, maar vaak ook lawaaierig en óveral aanwezig. Onze kinderen hebben bergen speelgoed. En hoewel ze hier vast niet mee zullen instemmen, is het niet slecht om ze zo nu en dan een speeltje te ontzeggen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat hoe minder speelgoed je kind heeft, hoe meer speelplezier het heeft! En niet onbelangrijk: minder opruimwerk voor jou. 😉 Lees het volledige onderzoek hier.

Ga dus even na met welk speeltje je kind vaak speelt en wat onaangeroerd blijft liggen. Stel je kind vragen zoals: ‘waarom speel je niet met dit autootje?’; ‘als je dit niet meer leuk vindt, kun je het misschien aan een vriendje geven dat er wat aan heeft?’.

Dergelijke vragen leert je kind beslissingen te nemen, en speelgoed is het eerste waarover zij dat beslissingsrecht kunnen hebben, dus geef het hen ook.

6. Zorg voor logische opbergplekken in huis

Hou het eenvoudig: alle spelletjes in één mand, alle knutselspullen in één bak, alle autootjes in één doos. Zorg hierbij dat alles in één ruimte opgeborgen wordt. Zo krijgt je kind overzicht over al zijn speelgoed.

Bron: A. Mentink. ‘Opruimen maakt gelukkig! Handige stappenplannen van A tot Z’

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content