©GettyImages

Opruimen stap 1: bepaal je opruimdoel

Door Rani Merckx

Dit artikel maakt deel uit van het Slim-opruim-plan van Libelle. Ook gratis deelnemen? Meer info vind je hier!


Een goed begin is het halve werk, ook wat opruimen betreft. Door niet halsoverkop maar doordacht op te ruimen, vermijd je dat je moedeloos wordt van het vele opruimwerk en halverwege opgeeft. Begin dus bij het begin: bepaal je opruimdoel!

Stap 1: zó bepaal je je opruimdoel

In deze stap uit ons Slim-opruim-plan ga je voor jezelf bepalen welke ruimte je onder handen wilt nemen. Stel jezelf hierbij de vraag: wélke ruimte wil ik graag opruimen en waaróm? Door je opruimdoel zo concreet mogelijk te maken, zijn je slaagkansen volgens opruimcoach Nele Colle het grootst. En dat doe je het best door een persoonlijk én een ruimtelijk doel voor ogen te houden:

Persoonlijk doel

  1. Ga na welke ruimte jou ergert. Is het die uitpuilende berging waarin je niets terugvindt? Je bureau met paperassen die her en der verspreid liggen? Of slingert er speelgoed rond op de meest vreemde plekken in je huis?
  2. Benoem jouw grootste ergernis, wat je precies wilt bereiken, en ga daarmee aan de slag.

Ruimtelijk doel

Voor het bepalen van je ruimtelijk doel, ga je even stilstaan bij welke ruimte of deel van de ruimte je wilt aanpakken, en waarvoor ze zal dienen. Het klinkt misschien logisch, maar veel mensen staan daar niet of te weinig bij stil, waardoor er allerlei spullen in één ruimte of zone terechtkomen, die er misschien niet allemaal thuishoren.

Libelle’s opruimproject: de voorraadkast

Zoals eerder aangegeven gaan we elke stap van ons opruimplan verduidelijken door het toe te passen op onze gekozen ruimte: de voorraadkast.

In principe kies je zelf wat je in de berging/voorraadkast plaatst. In heel wat huishoudens vind je er een mengelmoes aan spullen zoals etenswaren, schoonmaakspullen, oude pannen, een strijkplank … noem maar op. En zolang je er de ruimte voor hebt, geeft dat helemaal niet. Maar als je voorraadkast niet goed georganiseerd is en alles lukraak door elkaar staat, is het misschien wel tijd om van aanpak te veranderen. We passen de eerste stap toe:

  1. Een persoonlijk doel: “Mijn voorraadkast puilt momenteel uit, met een heleboel producten waarvan – hoogstwaarschijnlijk – de uiterste datum is verstreken. Zo vind ik de spullen die ik vaak nodig heb moeilijk terug en verlies ik tijd. Met een ordelijke voorraadkast wil ik tijd besparen, meteen terugvinden wat ik zoek en geen producten meer in handen krijgen die eigenlijk bestemd zijn voor de vuilnisbak.”
  2. Een ruimtelijk doel: “De voorraadkast is een plaats waar ik mijn voedsel- en drankvoorraad schoon, droog én overzichtelijk wil bewaren. Lege batterijen, oude pannen en reserve-serviesgoed horen hier niet thuis.”
Stap 1: check! Hop naar stap 2 van ons opruimplan.

 

Downloaden maar…

Je krijgt van ons een overzichtelijk schema met de 5 stappen van ons Slim-opruim-plan. Ideaal om af te drukken en ergens op te hangen als geheugensteuntje!

Klik op de afbeelding om het te downloaden.

 

Bron: N. Colle. ‘JOMO, the Joy of Missing Out’.

Meer over opruimen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content