temperatuur koelkast en diepvriezer
© Getty Images

Goeie vraag: wat is de perfecte temperatuur voor je koelkast en diepvriezer?

Wordt je eten snel slecht in je koelkast? Dan kan het zijn dat de temperatuur niet helemaal juist is ingesteld. Of dat je je voedsel niet op de meest ideale plek bewaart. Maar weet jij eigenlijk wat de perfecte temperatuur voor je koelkast en diepvriezer is?

De perfecte temperatuur voor je koelkast

De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 °C. Er is uiteraard wel een beetje marge, die ligt tussen 1 en 5 °C. Is het echter te koud in de koelkast, dan kan het gebeuren dat de producten die erin zitten -deels- bevroren raken. Bij te hoge temperaturen, boven 5 °C gaan bacteriën zoals bijvoorbeeld listeria of salmonella sneller groeien.

Wist je dat het op de onderste plank in de koelkast het koudst is? Daar leg je dus best vlees of zuivel die snel slecht wordt. De middelste plank heeft ook een gemiddelde temperatuur, goed voor gekookt voedsel, restjes van je maaltijd of de rest van de zuivelproducten. Helemaal bovenaan is het nog minder koud. Dit is de ideale plek voor potjes confituur of conserven. De warmste plek van je koelkast is in de deur, perfect voor drank of sauzen.

Weten hoe je je koelkast het best indeelt? Zo pak je het aan!

Tip: het is zowel voor het milieu als je centjes een goede zaak om de temperatuur van je koelkast regelmatig te controleren. Heel wat koelkasten staan namelijk té warm afgesteld. Heb je een nieuwe variant, dan kun je de temperatuur makkelijk aanpassen via een display aan de buitenkant. Oudere modellen hebben zo’n draaiknop binnenin, maar dat is vaak moeilijker af te stellen en het zegt bovendien niet hoe koud of warm het effectief in je ijskast is. In het laatste geval is een koelkastthermometer de investering waard!

De ideale temperatuur voor je diepvriezer

De meeste mensen hebben hun diepvries op -18 °C staan. De reden waarom deze temperatuur wordt voorgesteld is simpel: -18 °C is 0 ° Fahrenheit, de schaal die in Amerika wordt gebruikt. Dat is een erg makkelijke temperatuur om te onthouden.

Het zou dus theoretisch gezien wat kouder mogen, maar dat is niet erg voordelig voor je energiefactuur. Bovendien is het zo dat het voedsel bij koudere temperaturen iets minder snel slecht wordt, maar het voordeel is minimaal. In de horeca worden diepvriezers gebruikt die tot -24 °C kunnen gaan, maar dat is voornamelijk omdat deze vaak open gaan.

Bronnen: vtwonenbe, bnnvara.nl

Meer tips voor de keuken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."