Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
© Isopix

Uitbreiding pmd-zak: wat mag er wél en niet in?

Hoe meer plastic afval opgehaald kan worden, hoe meer er gerecycleerd kan worden. Daarom is het sinds 1 januari in sommige Belgische gemeenten mogelijk om meer soorten plastic in de pmd-zak te stoppen.

Wat mag er in de nieuwe blauwe zak?

In de huidige pmd-zak mogen plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de nieuwe blauwe zak mogen nu ook:

  • Yoghurtpotjes
  • Schaaltjes
  • Bakjes van champignons
  • Botervlootjes
  • Plasticfolie
  • Zakken
  • Plastic tubes (zoals van haargel of tandpasta)

Let er wel op dat de verpakkingen helemaal leeg zijn en dat de folie rond schaaltjes en potjes verwijderd is. Steek ook geen verpakkingen in elkaar, want dan kan het automatische sorteersysteem de verpakking niet herkennen. Wat niet herkend wordt, kan niet gerecycleerd worden.

Heb jij nog wat ‘sorteertwijfels’? Betersorteren.be helpt je op de goede weg!

Wanneer is jouw gemeente aan de beurt?

De uitbreiding van de blauwe zak gebeurt in fases, omdat niet alle sorteercentra erop voorzien zijn. Inwoners krijgen normaal gezien tijdig informatie in de bus wanneer het nieuwe systeem in hun gemeente van kracht gaat. In sommige gemeenten ging de nieuwe regel vorig jaar al van start, en sinds 1 januari kwamen er pak gemeenten bij. De rest volgt ten laatste volgend jaar.

Aan de afvalophaling zelf verandert niets en ook de huidige blauwe zakken kun je blijven gebruiken om het afval in te verzamelen.

Bekijk de kaart op vrt.be om te kijken wanneer jouw gemeente aan de beurt is.

Beeld: Isopix

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content