Rika geeft raad: verbeter je zelfbeeld en sta sterker in je relatie

Door De Redactie

5 weken lang leggen we elke dinsdag een gevoelige relatiekwestie voor aan sekstherapeute en relatiedeskundige Rika Ponnet. Zij geeft de nodige tips om hiermee om te gaan. Deze week: verbeter je zelfbeeld en sta sterker in je relatie.

Als je je onzeker voelt in je relatie kan dat veel kapotmaken. Dan ben je misschien sneller jaloers, angstig of bezitterig. En dat heeft alles te maken met hoe je over jezelf denkt. Een positiever zelfbeeld krijgen maakt jou dus niet alleen gelukkiger, maar beïnvloedt onrechtstreeks ook je relatie.

Hoe ga je ermee om? Enkele tips.

Je zelfbeeld veranderen gaat niet van vandaag op morgen. Vaak is het een combinatie van kleine dingen die je rust kunnen brengen.

“Als je angstig in het leven staat, is het aan te raden wat te mediteren of aan mindfulness te doen.

Onzekerheid kan wegen op je relatie, zoek dus naar manieren om meer zelfvertrouwen te krijgen. Vat een hobby aan waar je al lang van droomt. Als je merkt dat het goed gaat, zal het je eigenwaarde verhogen.
Investeer ook voldoende in je eigen leven: ga iets doen met vrienden en onderhoud familiale contacten. Ook dat versterkt je eigenwaarde.
Een laag zelfbeeld is vaak een restant van je opvoeding, de normen en waarden die je hebt meegekregen of van vroegere negatieve relationele ervaringen. En die kunnen dus mee je inschatting van anderen en situaties kleuren. Het is goed als je je daarvan bewust  bent”, zegt Rika.

 

Met dank aan relatiedeskundige en sekstherapeute Rika Ponnet
Beeld: corbis

 

Partner Content