©Getty Images

Rouwvliegjes of fruitvliegjes: wat is het verschil?

Door Sara Dekens

Vervelende vliegende beestjes in huis, we hebben er allemaal weleens last van. Om te weten hoe je ze best bestrijdt, is het belangrijk om de verschillende types te onderscheiden. Zo heb je bijvoorbeeld rouwvliegjes en fruitvliegjes, maar hoe weet je om welke soort het gaat?

Rouwvliegjes of fruitvliegjes: het verschil

Om de beestjes op de juiste manier te kunnen bestrijden is het belangrijk om ze van elkaar te onderscheiden. Zie je een klein zwart vliegje? Dan denk je al snel dat je met een fruitvliegje te maken hebt. Vaak gaat het echter om rouwvliegjes. Die zijn twee tot drie millimeter groot en hebben een zwarte kop en donkere vleugels met op het einde ervan een V-teken. Fruitvliegjes zijn ook ongeveer 3 millimeter groot en hebben een lichtbruin lijfje met dwarse, zwarte strepen. Als je goed kijkt, kun je zien dat ze rode ogen hebben.

Hoe kom je nu het makkelijkst te weten om welke type het gaat? Kijk naar de plaats waar ze zich bevinden. Rouwvliegjes of varenrouwmuggen vind je bij je kamerplanten, terwijl fruitvliegjes zich voornamelijk in de buurt van fruit, groenten of ander voedsel bevinden.

Rouwvliegjes zijn eigenlijk muggen en geen vliegjes. Die variant zal je niet prikken, maar kan wel behoorlijk vervelend zijn. Ze leggen namelijk eitjes bij je planten en wanneer de larven uitkomen, tasten deze de wortels aan. Het is dus belangrijk om deze vervelende beestjes te bestrijden. Hoe je van die vervelende rouwvliegjes afraakt, vertellen we je graag hier.

Fruitvliegjes bestrijden

Fruitvliegjes zijn niet makkelijk buiten te houden. Wist je dat één zo’n vliegje maar liefst vijfhonderd eitjes op een dag kan leggen? Voor je het weet, zit je met een heuse plaag! Het is dus belangrijk om er zo snel mogelijk komaf mee te maken. Er bestaan verschillende trucjes om de vliegjes aan te trekken en ze op die manier te bestrijden.

Wat het best werkt is een bokaaltje waarin je een bodempje appelazijn giet. Daar komen de vliegjes gegarandeerd op af! Om ze in het bokaaltje te vangen heb je twee opties:

  • Voeg een druppeltje afwasmiddel toe aan de appelazijn. Dit zorgt ervoor dat ze er niet meer uit geraken en sterven.
  • Span een beetje huishoudfolie over je bokaal of kommetje en prik er gaatjes in, zodat ze er wel in kunnen, maar niet meer uit.

Wil je de vliegjes enkel uit je huis, maar niet noodzakelijk dood? Dan stop je gewoon enkele fruitschillen in een plastic zakje dat je open op het aanrecht laat liggen. Je zult zien dat alle vliegjes aangetrokken worden door de schillen.

Zitten ze allemaal in de zak? Dan sluit je ‘m en leg je ‘m snel buiten. Daar kun je de zak rustig openmaken zonder schrik te hebben dat de vliegjes terug naar binnen glippen. Deze truc kun je een paar keer herhalen tot je zeker bent dat je alle vliegjes gevangen hebt. Nadien is het een kwestie van je keuken goed schoonmaken en geen etensresten laten staan, want voor je het weet zit je met een nieuwe plaag.

Bron: pokon.nl, margriet.nl

Last van vervelende beestjes?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content