© Getty Images

Vliegen in huis: 7 tips om ze te bestrijden en voorkomen

Geniet jij ook zo van die aangename temperatuur, met de ramen open en een fris briesje in huis? Maar met deze 7 tips kun je die vliegen in huis gelukkig makkelijk bestrijden en zelfs voorkomen.

Vliegen in huis: de verklaring

Waarom zitten er toch zo veel vliegen in huis tijdens de zomer? Wel, ongewervelden groeien sneller naarmate de temperatuur stijgt. Per 10 graden dat de temperatuur stijgt, groeien ze maar liefst anderhalve maal sneller.

Elke vlieg krijgt daarbij zoโ€™n 200 nakomelingen, tel daarbij aanhoudende warmte en dan zit je op een kleine week met een echte plaag. De aanwezigheid van veel spinnen is dan ook al te voorspellen, want veel vliegen betekent veel voedsel voor de spinnen.

Vliegen bestrijden en voorkomen

  1. Vliegen kun je vermijden door keukenafval in goed sluitende vuilnisbakken op te bergen.
  2. Zorg ervoor dat je geen vliegen aantrekt door bijvoorbeeld lege limonadeflessen en confituurpotten steeds goed uit te spoelen.
  3. Plaats goed sluitende vliegenramen in de vensters of een vliegengordijn voor de deur.
  4. Vliegen en muggen houden niet van een sterke tocht. Als ze binnen zijn, kan het helpen om de ramen en deuren tegenover elkaar open te zetten, zodat het in huis flink tocht.
  5. Sommige bomen en planten houden vliegen op afstand, bijvoorbeeld vlierstruiken, notenbomen, afrikaantjes en citroenkruid.
  6. Om vliegen op afstand te houden kun je een afkooksel van knoflook maken, daar houden ze niet van: kook verse en sappige knoflook in water om de oplosbare onderdelen los te weken, zeef de bouillon en zet het resultaat in een kom aan je raam.
  7. Verwarm een kommetje azijn en zet het voor je raam, ook hier hebben vliegen een hekel aan.

Is het echter al te laat en zit je huis al vol vliegen? Grijp dan niet meteen naar een chemische vliegenspray, maar gebruik liever een vliegenmepper, probeer ze te vangen met een doos, of kies voor een plantaardige spray op basis van natuurlijk pyrethrum (meer info: www.ecostyle.be).

Hier lees je hoe je nog andere vervelende beestjes weghoudt:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content