Getty Images

Een rugzak of schooltas wassen: zo ga je te werk

Door Sara Dekens

Tijdens het schooljaar krijgt een rugzak heel wat te verduren. Dus het is zeker een goed idee om die schooltas af en toe te wassen. Maar kun je een rugzak eigenlijk wassen? En hoe doe je dat? Dat leggen wij je graag uit.

Belangrijk begin

Stap 1: stofzuigen. Het ligt voor de hand, maar veel mensen willen meteen beginnen schrobben.

Stap 2: na een zorgvuldige stofzuigbeurt kun je best eventuele zichtbare vlekken proberen te verwijderen met een vochtige doek en een milde zeep. Vaak ziet je tas er nu al een stuk frisser uit en is het niet nodig om ze helemaal onder te dompelen in water.

Je rugzak wassen: zo pak je het aan

In de wasmachine

Het lijkt de snelste en makkelijkste oplossing, maar helaas zijn niet alle schooltassen en rugzakken geschikt voor de wasmachine. De enige manier om te weten te komen of de tas een machinebeurt overleeft, is door de wasinstructies te bekijken.

  • Heeft de rugzak een gewatteerd laptopvak of een speciale coating? Dan kan het meestal niet.
  • Mag het volgens het label wel, maar heeft de schooltas ritsen, andere sluitingen of speciale details? Steek ze dan in een waszak of kussensloop die je dichtbindt, zodat er niets verloren kan gaan en de bandjes niet vast komen te zitten. Kies steeds een wasprogramma op lage temperatuur.

Met de hand

De andere optie is handwas:

  • Vul een teil met lauw water en een natuurlijke, milde zeep. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen je rugzak immers beschadigen.
  • Let erop dat het water niet te warm is, want hierdoor kan de stof verkleuren.
  • Veeg met een zachte spons over de vlekken om het materiaal niet te beschadigen. Zijn de vlekken hardnekkig? Dan kun je ook een zachte tandenborstel gebruiken.
  • Besteed ook voldoende aandacht aan de schouderriemen en eventuele heupgordel.
  • Spoel de zeep goed uit.

Niet in de droogkast

Je tas laten drogen doe je in geen geval in de droogkast, maar gewoon aan de draad, liefst van al binnenstebuiten en op de kop.

Belangrijk:

  • Hang je rugzak of schooltas nooit in de zon te drogen. Het lijkt misschien sneller te gaan, maar hierdoor kunnen de kleuren vervagen.
  • Zorg ervoor dat de tas helemaal droog is voor je ze opbergt of weer in gebruik neemt. Is de tas nog licht vochtig? Dan werkt dit schimmelvorming in de hand.

Nog meer praktische tips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content