Getty Images

Sleutel-op-de-deurwoningen: feiten en fabels op een rij

Er doen allerlei verhalen de ronde over sleutel-op-de-deurwoningen. Libelle woon-expert Björn Cocquyt zet de meest gehoorde op een rijtje en geeft tekst en uitleg:

Wat is sleutelklaar bouwen?

  • Sleutel-op-de-deurbouwen wordt soms ook sleutelklaar bouwen genoemd. Het betekent dat je alles aan één bedrijf overlaat. Zij stellen de planning op en zorgen voor de grondwerken, de ruwbouw en de afwerking. Grote bouwondernemingen hebben zelfs architecten in dienst die volledige wijken uittekenen met alleen maar sleutel-op-de-deurwoningen.
  • Het grote voordeel van sleutelklaar bouwen is dat je zorgenvrij bent. Als je huis klaar is, krijg je de sleutel overhandigd en kun je genieten van je huis.

Dat is de theorie, want de praktijk is soms anders. Er doen dan ook allerlei verhalen de ronde over sleutel-op-de-deur. Dit zijn de meest gehoorde.

1. “Je weet financieel waar je aan begint, maar niet waar je eindigt”

Een van de troeven is dat je financieel weet waar je aan toe bent, want er wordt vooraf een totaalprijs vastgelegd. Als je slotfactuur toch een stuk hoger ligt, is dat aan jezelf te wijten. Je kunt tijdens de bouw de plannen veranderen of andere materialen kiezen, maar dat kost natuurlijk geld. Om een idee te hebben van wat er met een standaardpakket allemaal mogelijk is, kun je bij een van de grote bouwondernemingen een kijkwoning bezoeken.

2. “Je bouwt zonder zorgen”

Dat is wat de firma’s je beloven, maar eigenlijk kunnen ze dat niet garanderen. Er gaat dikwijls iets mis – met wie je ook bouwt – en daar moet je rekening mee houden. Het is natuurlijk geen pretje als een deuropening niet op de plaats zit zoals aangegeven op het plan, als de levering van een materiaal op zich laat wachten of als de afwerking niet perfect is. Dat zijn geen fundamentele fouten, maar een perfectionistische klant zal op zijn strepen staan. Die mag zich dan verwachten aan een paar moeilijke discussies. Die blijven soms lang aanslepen, tot er iemand water bij de wijn doet of tot er een compromis wordt gesloten.

3. “Je huis mist persoonlijkheid”

Dat was vroeger zeker het geval met een sleutel-op-de-deurwoning. Toen kon je maar uit een beperkt aantal plannen en materialen kiezen. Vandaag is dat helemaal anders. Sommige bedrijven zijn zelfs gespecialiseerd in sleutel-op-de-deurbouwen op maat. Opnieuw hangt er veel af van je budget. Hoe meer geld, hoe meer persoonlijkheid je aan je huis en interieur kunt geven.

4. “Je kunt sneller verhuizen”

In principe wel, al hangt dat af van de tijd tussen de ondertekening van de overeenkomst en de eerste spadesteek. Meestal schommelt de bouwtijd rond de veertien maanden, rekening houdend met het bouwverlof en het slechte weer waardoor er niet gewerkt kan worden.

5. “Je betaalt meer”

Een sleutel-op-de-deurfirma werkt met een volledig team aan je huis en iedereen heeft daarbij een specifieke taak. Al die mensen moeten betaald worden en dat jaagt de woningprijs de hoogte in. Daartegenover staat dat bedrijven die veel huizen bouwen vaak in grote hoeveelheden en dus goedkoper aankopen. Ook jij profiteert mee van die korting.

Als het budget voorop staat, moet je niet sleutelklaar bouwen, maar moet je samenwerken met verschillende aannemers die je zelf zoekt, alles coördineren, offertes vergelijken… Dat kost minder geld, maar zoveel meer tijd.

6. “Je staat machteloos als er iets misloopt”

Om de klant te beschermen is er de wet Breyne. Die bepaalt onder andere dat het voorschot maximum 5 procent van de totale prijs mag bedragen, dat er een verplichte voorlopige en definitieve oplevering moet zijn, dat de woning wordt afgewerkt mocht de firma failliet gaan… Deze voorwaarden moeten in je contract staan, kijk dat dus zeker na.

(Tekst: Björn Cocquyt)

Ook interessant:

 

Partner Content