© Getty Images

Snel donker buiten: zo geef je inbrekers geen kans

Door De Redactie

Hoewel we door het coronavirus meer thuis zijn, worden er toch nog vaak inbraken gepleegd. Inbrekers hebben slechts een paar minuten nodig om een huis te betreden, spullen te pakken en te vluchten. En zeker nu het steeds vroeger donker wordt buiten, gaan ze vaker op pad. Daarom enkele tips om deze ongewenste bezoekers buiten te houden. 

Zo bescherm je je woning tegen inbrekers

Tussen 19 en 25 oktober organiseren verschillende gemeentes en politiezones in België sensibiliseringsacties om burgers te informeren over inbraakbeveiliging. Op de website 1dagniet.be lees je waar deze infomomenten plaatsvinden en ontdek je tal van tips om je woning te beschermen tegen inbrekers. Hier alvast enkele belangrijke punten:

Ken je buren

Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het spreekwoord. Dé nummer 1 in inbraakpreventie is sociale controle. Hoe meer buren je hebt en hoe zichtbaarder je huis voor hen is, hoe minder snel je slachtoffer zult worden van een inbraak.

Het risico op inbraak ligt in de stad en winkelbuurten wat hoger. Daar lopen zoveel mensen rond dat het veel makkelijker is om geen argwaan te wekken. In buitenwijken of in een doodlopende straat valt een onbekende veel sneller op.

Investeer in een alarmsysteem

Wonen je buren een eindje weg? Dan kun je een alarmsysteem of camerabewaking overwegen. Het detecteert niet alleen inbraak (of een poging tot), maar kan ook een afschrikkend effect hebben op dieven. Lees hier wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten bij de installatie van een alarmsysteem.

Hou de haag laag

Een haag is niet alleen mooi, het geeft je ook privacy. Maar net daardoor verhoogt ze het risico op inbraak. Eens een inbreker achter je (hoge) haag geglipt is, kan hij doen wat hij wil zonder gezien te worden. Snoei je haag dus liever wat lager. Je huis is nog steeds afgeschermd, maar iemand die niet op je oprit of in je voortuin hoort te zijn, valt wel meteen op.

Hoe meer zielen…

Als je in een vrijstaande woning woont, loop je een iets hoger risico dan in een rijhuis of appartement: je huis staat vaak verder van de straat af, waardoor je buren minder makkelijk kunnen zien wat er bij je deur gebeurt. Bovendien kan iemand die wilt inbreken, om je huis heen lopen en achteraan het beste raampje uitkiezen. In een appartementsgebouw zijn vaker mensen thuis, iedereen kent elkaar en houdt een oogje in het zeil. Uitzondering zijn grote, hoge flatgebouwen, waar zoveel mensen wonen dat het onmogelijk is om iedereen te kennen. Laat dus nooit iemand binnen die je niet kent.

Opgeruimd staat netjes (én veiliger!)

Geen vuil voor de deur, een schone gevel, mooi geschilderde raamkozijnen… het toont aan dat mensen begaan zijn met de omgeving waarin ze wonen. Als een buurt niet reageert op sluikstorters of graffiti, zal ze dat waarschijnlijk ook niet doen als iemand aan een deur staat te rommelen, zo redeneren inbrekers. Zorg er dus voor dat je huis en straat er netjes uitzien.

Hoera voor hindernissen

Een inbreker wilt natuurlijk zo snel mogelijk binnen zijn: uit onderzoek blijkt dat hij het gemiddeld na drie minuten opgeeft. Het komt er dus op aan het hem zo moeilijk mogelijk te maken:

  • zorg voor een goed cilinderslot (dat maximum 2 mm uitsteekt),
  • een rozet eromheen,
  • een extra slot,
  • rolluiken,
  • veiligheidsglas,
  • vergrendelbare raamkrukken enzovoort.

Vergeet ook niet om je achterdeur, keldergat, ramen en garagepoort even veilig te maken.

Gebruik je gezond verstand

Het spreekt voor zich dat je niets hebt aan sloten als je ze niet gebruikt, of aan vergrendelde ramen als je ze open laat staan. Doe, ook als je maar even weg bent, alle deuren op slot en laat geen ramen op kiepstand staan. Leg geen waardevolle dingen in het zicht (bijvoorbeeld op de vensterbank). En laat, als je met vakantie gaat, een bewoonde indruk achter: vraag een buur om de post op te halen, de rolluiken eens op te trekken, stel een timer in die nu en dan het licht laat branden…

Hou het hoofd koel

Toch ingebroken? Dan helpt het als je van je waardevolle spullen een factuur en foto hebt. Verwittig de politie en geef hen een lijst van dingen die gestolen zijn. Breng je verzekering en, indien nodig, je bank op de hoogte. Pak tot slot de zwakke punten van je huis aan. Een huis waarin ingebroken is, maakt immers meer kans op een tweede ongewenst bezoek.

Advies op maat

Wil je er zeker van zijn dat je huis zo inbraakveilig mogelijk is? Vraag dan bij je gemeente of politiekantoor het advies van een diefstalpreventie-adviseur. Het bezoek is gratis en je krijgt tips over hoe je je huis of appartement nog beter kunt beschermen tegen inbraak.
Kijk voor meer info op besafe.be/diefstalpreventieadviseur.

Bronnen: Dr. Marlijn Peeters van de Universiteit Leiden en 1dagniet.be

Meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content