Snel donker buiten: zo geef je inbrekers geen kans

Snel donker buiten: zo geef je inbrekers geen kans

Als het buiten donkerder wordt, komen ze binnen…Twee op de drie Vlamingen geeft toe bang te zijn voor dieven, zo bleek uit recent onderzoek. Met deze tips hou je ze buiten!

Enkele cijfers

 • In België zijn er meer dan 66.000 inbraken per jaar. Dat zijn er ongeveer 180 per dag.
 • Per 100 woningen wordt er 1,5x ingebroken.
 • 7% krijgt binnen het jaar opnieuw dieven over de vloer, 1% zelfs 3 keer of meer.
 • Juwelen, geld en multimedia worden het vaakst gestolen.
 • Tijdens de donkere wintermaanden wordt meer ingebroken dan in de lente en de zomer.
 • Nauwelijks de helft van de woningen in ons land is verzekerd tegen inbraak. Veel Belgen weten niet of ze hier al dan niet voor verzekerd zijn.

Ken je buren

Beter een goede buur dan een verre vriend, luidt het spreekwoord. Dé nummer 1 in inbraakpreventie is sociale controle. Hoe meer buren je hebt en hoe zichtbaarder je huis voor hen is, hoe minder snel je slachtoffer zult worden van een inbraak.

Het risico op inbraak ligt in de stad en winkelbuurten wat hoger. Daar lopen zoveel mensen rond dat het veel makkelijker is om geen argwaan te wekken. In buitenwijken of in een doodlopende straat valt een onbekende veel sneller op. Wonen je buren een eindje weg? Dan kun je een camera of alarmsysteem overwegen.

Hou de haag laag

Een haag is niet alleen mooi, het geeft je ook privacy. Maar net daardoor verhoogt ze het risico op inbraak. Eens een inbreker achter je (hoge) haag geglipt is, kan hij doen wat hij wil zonder gezien te worden. Snoei je haag dus liever wat lager. Je huis is nog steeds afgeschermd, maar iemand die niet op je oprit of in je voortuin hoort te zijn, valt wel meteen op.

Hoe meer zielen…

Als je in een vrijstaande woning woont, loop je een iets hoger risico dan in een rijhuis of appartement: je huis staat vaak verder van de straat af, waardoor je buren minder makkelijk kunnen zien wat er bij je deur gebeurt. Bovendien kan iemand die wilt inbreken, om je huis heen lopen en achteraan het beste raampje uitkiezen. In een appartementsgebouw zijn vaker mensen thuis, iedereen kent elkaar en houdt een oogje in het zeil. Uitzondering zijn grote, hoge flatgebouwen, waar zoveel mensen wonen dat het onmogelijk is om iedereen te kennen. Laat dus nooit iemand binnen die je niet kent.

Opgeruimd staat netjes (én veiliger!)

Geen vuil voor de deur, een schone gevel, mooi geschilderde raamkozijnen… het toont aan dat mensen begaan zijn met de omgeving waarin ze wonen. Als een buurt niet reageert op sluikstorters of graffiti, zal ze dat waarschijnlijk ook niet doen als iemand aan een deur staat te rommelen, zo redeneren inbrekers. Zorg er dus voor dat je huis en straat er netjes uitzien.

Hoera voor hindernissen

Een inbreker wilt natuurlijk zo snel mogelijk binnen zijn: uit onderzoek blijkt dat hij het gemiddeld na drie minuten opgeeft. Het komt er dus op aan het hem zo moeilijk mogelijk te maken:

 • zorg voor een goed cilinderslot (dat maximum 2 mm uitsteekt),
 • een rozet eromheen,
 • een extra slot,
 • rolluiken,
 • veiligheidsglas,
 • vergrendelbare raamkrukken enzovoort.

Vergeet ook niet om je achterdeur, keldergat, ramen en garagepoort even veilig te maken.
Kijk voor meer tips op www.veiligewoning.be

Gebruik je gezond verstand

Het spreekt voor zich dat je niets hebt aan sloten als je ze niet gebruikt, of aan vergrendelde ramen als je ze open laat staan. Doe, ook als je maar even weg bent, alle deuren op slot en laat geen ramen op kiepstand staan. Leg geen waardevolle dingen in het zicht (bijvoorbeeld op de vensterbank). En laat, als je met vakantie gaat, een bewoonde indruk achter: vraag een buur om de post op te halen, de rolluiken eens op te trekken, stel een timer in die nu en dan het licht laat branden…

Hou het hoofd koel

Toch ingebroken? Dan helpt het als je van je waardevolle spullen een factuur en foto hebt. Verwittig de politie en geef hen een lijst van dingen die gestolen zijn. Breng je verzekering en, indien nodig, je bank op de hoogte. Pak tot slot de zwakke punten van je huis aan. Een huis waarin ingebroken is, maakt immers meer kans op een tweede ongewenst bezoek.

Advies op maat

Wil je er zeker van zijn dat je huis zo inbraakveilig mogelijk is? Vraag dan bij je gemeente of politiekantoor het advies van een diefstalpreventie-adviseur. Het bezoek is gratis en je krijgt tips over hoe je je huis of appartement nog beter kunt beschermen tegen inbraak.
Kijk voor meer info op besafe.be/diefstalpreventieadviseur

Met dank aan Dr. Marlijn Peeters, Universiteit Leiden

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)