Je tapijt reinigen: zo ga je te werk

Je tapijt reinigen: zo ga je te werk

Rode wijn, aarde, vuile schoenen … Onze tapijten krijgen heel wat te verduren en het is dan ook onvermijdelijk dat er vlekken op komen. Weet je niet goed hoe je eraan moet beginnen? Geen paniek, wij weten wat te doen! Met dit handige stappenplan en onze bruikbare tips wordt je tapijt reinigen kinderspel.

Stap voor stap je tapijt reinigen

Stofzuigen

Begin met de onder- en bovenkant van je tapijt grondig te stofzuigen, en vergeet zeker de ligplaats ervan niet. Als je het tapijt makkelijk kunt verplaatsen, is het altijd aan te raden om het buiten uit te kloppen met een mattenklopper.

Vlekken verwijderen

Hoe langer je vuil laat liggen, hoe hardnekkiger de vlekken zullen worden. Je tapijt reinigen doe je dan ook zo snel mogelijk. Begin met de vlek nat te maken en dep het meeste vuil weg met keukenpapier of een droge doek. Is de vlek te hardnekkig voor water? Dan kun je deze dingen gebruiken:

1. Zeepwater

De ‘makkelijkste’ vlekken krijg je makkelijk weg met zeepwater. Vermeng lauw water met afwasmiddel of bruine zeep en dep met een spons op de vlek. Ook een oude tandenborstel is hiervoor handig!

2. Azijn + afwasmiddel

Vetvlekken krijg je gegarandeerd weg met dit middeltje:

  • Meng 1/2 lauw water met 1/2 azijn, en voeg daar enkele druppels afwasmiddel aan toe.
  • Dep met een spons over de vlek en je zult zien dat de vlek stilaan verdwijnt. Let er wel op dat je dept en niet wrijft, want dit kan je tapijt beschadigen.
  • Achteraf goed spoelen met water, en klaar.

3. Ammoniak

Iets hardnekkigere vlekken pak je best aan met ammoniak.

  • Laat wat druppels ammoniak vallen op een natte spons en dep daarmee op de vlek.
  • Zie je dat het niet veel doet? Breng wat ammoniak rechtstreeks aan op de vlek en laat het inwerken.
  • Spoel goed met lauw water.

Geurtjes verwijderen

Gebruik azijn- of citroenwater om geurtjes te verwijderen. Sproei een paar druppeltjes over de vlek en laat inwerken.

Bronnen: De grote schoonmaakbijbel van Het Poetsbureau – Libelle’s handige huishoudgids – cleanipedia.nl – Beeld: Shutterstock

Nog andere hardnekkige geurtjes of vlekken in huis?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)