5 tips voor meer paddenstoelen in je tuin

Ben je al heel wat paddenstoelen tegengekomen tijdens een herfstwandeling? Pluk ze dan zeker niet, want paddenstoelen zijn erg belangrijk voor ons ecosysteem. Volg liever onderstaande tips, zodat ze ook in jouw eigen tuin groeien.

Waarom zijn paddenstoelen zo nuttig?

Paddenstoelen zijn eigenlijk de vruchten van schimmels. Ze groeien het hele jaar door, maar zijn voornamelijk in de herfst het meest te zien. De schimmels:

  • verteren tuinafval en brengen die als meststof de bodem in;
  • kunnen ook de groei van bomen bevorderen door in symbiose* samen te leven;
  • kunnen ook eetbaar zijn, denk maar aan champignons of schimmelkaas.

Let wel op met paddenstoelen, want er zijn zo veel soorten dat het (zelfs voor experts) moeilijk is om uit te maken welke eetbaar zijn. Als je paddenstoelen wil eten, koop je ze best in de winkel.

* Symbiose wil zeggen dat twee of meer organismen van verschillende soorten samenleven, omdat het noodzakelijk is voor het overleven van een van die organismen. 

Zo krijg je meer paddenstoelen in je tuin

  • Laat bomen staan, ook al worden ze oud en sterven ze af. Als een boom toch afgezaagd wordt, laat de stronk dan staan en laat de ondergrondse delen ongemoeid. Ook grote omgevallen stammen mag je laten liggen, ze zijn een bron voor opruimende paddenstoelen, die zeldzaam zijn geworden.
  • Plant een nieuwe boom voor elke gekapte boom. Plant bij voorkeur bomen die in symbiose leven met zwammen: eik, beuk, berk, hazelaar of linde.
  • Bemest of ontmos je gazon niet. Het enige wat je wel moet doen, is minstens twee maal per jaar maaien en het maaisel goed afvoeren.
  • Op een houtsnipperpad kunnen massa’s paddenstoelen verschijnen, maar zorg ervoor dat het pad niet tussen de bomen ligt, want dat is nadelig voor de zwammen die in symbiose leven met die bomen.
  • Verwijder bladstrooisel onder alleenstaande bomen of kleine boomgroepen, want dat bevordert de groei van symbionten (= organismen die in symbiose leven).

Doe mee aan de Digitale Paddenstoelenpluk

Om het aantal en de verschillende soorten paddenstoelen in Vlaanderen in kaart te brengen, organiseert Natuurpunt elk jaar de Digitale Paddenstoelenpluk. Wil jij ook graag helpen om paddenstoelen te identificeren? Installeer dan de app ‘ObsIdentify‘ op je smartphone en upload foto’s van paddenstoelen die je tijdens je herfstwandeling tegenkomt. De app vertelt je vervolgens alles wat je wil weten over jouw ontdekking. Download ook deze poster met veelvoorkomende soorten paddenstoelen.

Bron: Natuurpunt

Dit is ook iets voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content