Getty Images

Je vaat afdrogen met de keukenhanddoek? Niet doen!

Door Sara Dekens

Afwassen is niet meteen ons favoriete taakje. Gelukkig is de vaatwasmachine goed ingeburgerd, maar sommige dingen was je toch het liefst af met de hand. Maar wist je dat de manier waarop je de vaat droogt net zo belangrijk is voor een schoon resultaat? Daarom zetten we even enkele manieren op een rijtje hoe je de vaat kunt afdrogen.

1. In de vaatwasmachine

Het allerbeste voor een hygiënisch schone vaat is de vaatwasmachine. Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Je moet zelf geen tijd te steken in de afwas en je hoeft de vaat ook niet af te drogen.

Vooral de droogcyclus van je afwasmachine blijkt namelijk het meest hygiënisch. Dankzij de hoge temperaturen droogt je vaat prima en worden de meeste bacteriën gedood. Het spoelmiddel zorgt ervoor dat alles vlekkeloos droogt. Geen fan van spoelmiddel? Dan kun je ook een scheutje azijn toevoegen.

TIP: Tenzij anders vermeld, mogen ook potten, pannen en ovenschotels gewoon in de vaatwasmachine. Je plaatst ze wel best onderaan de machine. Daar zitten ze het dichtst bij de waterbron en wordt het net iets warmer.

2. Aan de lucht laten drogen

Heb je geen vaatwasmachine in huis of was je bepaalde keukenspullen toch het liefst met de hand af? Dan is je vaat aan de lucht laten drogen de beste oplossing.

Goed naspoelen met warm water is een must. Anders blijft er een laagje zeep op je vaat zitten. Voel je dus niet schuldig en laat de vaat rustig drogen op een afdruiprekje. Bekijk het positief: de vrijgekomen tijd kun je vast op een leukere manier besteden. Bovendien gebruik je minder keukenhanddoeken en heb je op het einde van de rit ook minder afwas.

TIP: Zorg er wel voor dat je vaat voldoende droog is voor je je borden, glazen en kopjes weer in de kast zet.

3. Afdrogen met een handdoek

De vaat afdrogen met een vaatdoek of keukenhanddoek is de minst hygiënische manier. En toch is dat nét wat de meesten onder ons doen. Waarom is het de minst ‘propere’ optie? In de meeste gevallen wassen we onze theedoeken niet voldoende en gebruiken we ze voor van alles en nog wat. Daardoor bevatten ze heel wat bacteriën die we zo zonder nadenken verspreiden over onze schone vaat.

Bron: tipsenweetjes.nl

NOG MEER AFWASTIPS SPECIAAL VOOR JOU:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content