Getty Images

Je vaatwasser reinigen in 4 eenvoudige stappen

Door Sara Dekens

Je vaatwasmachine is een van je meest verdienstelijke keukenhulpjes, dus verdient hij het ook om zélf proper gehouden te worden. Wist je trouwens dat je vaatwasser regelmatig reinigen ook de levensduur ervan verlengt? Zo ga je te werk!

1. Filter proper maken

Onderaan je vaatwasser bevindt zich de filter, die ervoor zorgt dat er geen etensresten in de pomp terechtkomen. Het is belangrijk om één keer per week de filter schoon te maken, anders gaat je machine ruiken en komt je vaat er niet proper uit. Reinig de filter in een sopje met warm water en een beetje afwasmiddel en spoel goed na. Maak van de gelegenheid gebruik om ook het compartiment waarin de filter zit in je machine even schoon te vegen voor je ‘m terugplaatst.

2. Deurrubbers schoonmaken

Ook in de rubberen deurafsluiting van je vaatwasmachine kan vuil zich ophopen. Die kun je makkelijk schoonvegen met een microvezeldoek. Denk je eraan om dit ook wekelijks te doen – samen met het schoonmaken van de filter – dan blijft de hoeveelheid vuil beperkt en is het klusje zo geklaard. Met een tandenborstel kun je opgehoopte restjes uit de hoekjes en spleetjes verwijderen.

3. Sproeiarmen onder handen nemen

De sproeiarmen onderaan in je machine hebben eveneens af en toe wat aandacht nodig. Blijft er vuil achter in de gaatjes, dan komt er niet voldoende water uit om je afwas écht proper te krijgen. Haal de sproeiarmen uit de machine en maak met een tandenstoker of een brochetteprikker de gaatjes weer vrij.

4. Vaatwasser binnenin reinigen

De moeilijk bereikbare delen van je vaatwasser, zoals de leidingen, kun je onmogelijk zelf reinigen, maar ook die blijven niet gespaard van vuil. Gelukkig bestaan er speciale vaatwasmachine-reinigers die dit taakje voor jou opknappen.

Gebruik je liever huis-, tuin- en keukenmiddeltjes, dan kun je aan de slag met citroen, azijn of soda:

  • Met baksoda: doe één theelepeltje baksoda in het zeepbakje van je vaatwasser en laat de machine zonder vaat draaien.
  • Met citroen: snij een citroen in stukken of plakken en leg die in het bestekbakje. Laat een lege vaatwasser draaien op hoge temperatuur.
  • Met azijn: giet een flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem van je vaatwasmachine en laat zonder vaat draaien op hoge temperatuur.

Deze drie middeltjes werken het best als je onderstaand stappenplan volgt:

  1. Haal alle rekjes uit de afwasmachine en veeg ze af met een doek.
  2. Verwijder etensresten met keukenpapier.
  3. Giet 2 kopjes azijn op de bodem van de vaatwasser en zet het eco-programma aan.
  4. Pauzeer de machine halverwege om de azijn zo’n 20 minuten te laten inwerken en laat daarna het programma verder draaien.
  5. Veeg tot slot nog even over de binnenkant.

Meer schoonmaaktips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content