Veelgemaakte fouten wanneer je je oven gebruikt

Veelgemaakte fouten wanneer je je oven gebruikt
Getty Images

De meeste mensen hebben een oven in huis, om gezellig koekjes te bakken op zondagnamiddag of snel een pizza in op te warmen. Toch maken we een aantal fouten wanneer we onze oven gebruiken. Herkenbaar?

VERKEERD VOORVERWARMEN

Je oven voorverwarmen lijkt eeuwig te duren, vooral als je gehaast bent en honger hebt. Toch is er een trucje om het sneller te laten gaan. Heeft je oven een grillfunctie, dan helpt het om die eerst enkele minuten te activeren. Daarna zet je de oven op de gewenste temperatuur.

ALTIJD DEZELFDE HOOGTE GEBRUIKEN

Veel mensen laten het rooster steeds op dezelfde plaats zitten als ze een gerecht in de oven klaarmaken. Toch is het niet voor niets dat je het op verschillende hoogtes kunt plaatsen. Je oven is – ondanks het feit dat hij is voorverwarmd – namelijk niet overal even warm. Een verse pizza bijvoorbeeld, wil je onderaan lekker warm hebben, terwijl je het liefst de kaas bovenop je lasagne gesmolten hebt. Pizza hoort dus op het rooster onderaan in de oven, lasagne mag bovenaan. Koekjes en ander gebak moeten gelijkmatig verwarmd worden en dat kan het best in het midden van je oven.

DE GRILLSTAND NIET GEBRUIKEN

De grillstand is in de meeste gevallen niet de meest favoriete ovenstand. Zouden aangebrande broodjes daar iets mee te maken hebben? 😉 Het is een feit dat het niet altijd even makkelijk in te schatten is waar de grill het warmst is. Gelukkig is er een eenvoudige manier om dit te weten te komen: leg een aantal sneetjes brood naast elkaar op een rooster onder de grill en kijk waar ze het knapperigst worden. Dat weet je dat ook voor volgende keer!

DE OVENDEUR OPENEN

‘Zou het eten al klaar zijn’ vraag je je af, en je opent de ovendeur om even snel te checken. Geen goed idee, want doordat je de deur opent, laat je koude lucht binnen. Niet enkel slecht voor je elektriciteitsfactuur, maar je kunt er bepaalde gerechten echt mee verknoeien. Je heerlijke cake kan bijvoorbeeld helemaal inzakken!

VERGETEN TE VERLUCHTEN

Staat die heerlijke ovenschotel op tafel? Laat de oven dan gerust nog even op een kiertje staan. Zo kunnen al die geurtjes eruit. 

ALUMINIUMFOLIE OP DE BODEM LEGGEN

Sommige mensen zweren bij een laagje aluminiumfolie op de bodem van de oven om ‘m schoon te houden. Niet doen, want hierdoor kun je de hitte onderaan tegenhouden of net gaan reflecteren. In het ergste geval kan de folie zelfs vuur vatten. Het is misschien geen leuk taakje, maar de oven gewoon schoonmaken is de beste optie.

NIET METEEN SCHOONMAKEN

Niet het leukste taakje, zoals gezegd, maar de oven regelmatig schoonmaken is een must. Gelukkig hebben wij handige tips en een stappenplan voor jou. 

Bron: tipsenweetjes.nl

Is het tijd om je keuken onder handen te nemen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)