Wat is het verschil tussen azijn en schoonmaakazijn?

Wat is het verschil tussen azijn en schoonmaakazijn?
© Getty Images

Azijn is een echt wondermiddeltje in huis. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om saladedressing te bereiden of om schoon te maken. Let daarbij wel op dat je het juiste product koopt, want er is een groot verschil tussen gewone azijn en schoonmaakazijn.

Schoonmaakazijn of azijn: wat is het verschil?

Schoonmaakazijn

Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie. Het wordt onder meer gebruikt om geurtjes te bestrijden, als ontstoppingsmiddel of om kalkaanslag te verwijderen.

Natuurazijn

Gewone, witte azijn daarentegen is een natuurproduct en ontstaat tijdens de gisting van wijn. Er wordt een bacterie aan toegevoegd (die van nature voorkomt in hout), zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Natuurazijn is veilig om te consumeren en kun je gebruiken om bijvoorbeeld saladedressings te maken, de waterkoker te ontkalken of de wasmachine en vaatwasser te reinigen.

En wat met andere soorten azijn?

Naast natuurazijn bestaan er nog tal van andere soorten azijn:

  • Appelazijn: Ook wel apple cider of ciderazijn genoemd. Lekker in salades, marinades of vinaigrette. Daarnaast zou dagelijks een glas water met appelazijn drinken goed zijn voor de spijsvertering.
  • Witte- en rodewijnazijn: Witte wijnazijn wordt vaak gebruikt in sauzen of vinaigrettes, en past goed bij bittere groenten. Rode wijnazijn heeft een iets stevigere smaak en past goed bij stoofpotjes of soepen.
  • Rijstazijn: Ontstaat uit gefermenteerde rijst. Het wordt vaak gebruikt in Aziatische gerechten, bijvoorbeeld om sushi te maken.
  • Balsamicoazijn: Een iets dikkere azijnsoort die ontstaat door het druivensap te laten koken zodat het meeste vocht verdampt, en vervolgens lang rijpt in houten vaten. Er bestaan zelfs soorten die wel meer dan honderd jaar oud zijn!

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)