SOS: vetvlekken

SOS: vetvlekken

Iedereen morst weleens: oliespatten tijdens het koken, sauzen die op je kleding terechtkomen of nog erger: op je sofa. Wat is nu eigenlijk de beste manier om vetvlekken weg te krijgen? 

Afwasmiddel en talkpoeder

Als je een vetvlek op je kleding hebt, raak je vaak al een heel eind met afwasmiddel. Smeer de vlek goed in met zeep en steek ze in de wasmachine. Hoe warmer je wast, hoe beter. Maar check wel even het etiket voor de maximumtemperatuur.

Niet gelukt? Heel vette vlekken hebben nog iets meer nodig. Bedek de vlek met talkpoeder of bloem en laat het een kwartiertje rusten. Dit absorbeert al een deel van het vet. Een scheutje azijn inwrijven kan ook helpen. Maar kijk daar wel mee uit, zodat je de vlek niet groter maakt. Daarna was je het sowieso ook nog eens in de wasmachine.

Snel zijn is de boodschap!

Je zetel past helaas niet in je wasmachine, maar dat wil niet zeggen dat je de vetvlek onmogelijk kunt verwijderen. Hoe sneller je erbij bent, hoe beter:

  • Doe afwasmiddel op de vlek, laat het goed intrekken en wrijf het schoon met een propere doek.
  • Probeer met heet water de zeep eruit te wrijven en laat de vlek opdrogen.

Extra tip: leg er een vel keukenpapier op. Dat absorbeert het vocht en zo droogt de vlek sneller.

Voor grote en/of oude vlekken gebruik je best wasbenzine. Dat is een ontvettend wasmiddel dat je makkelijk in de supermarkt of bij de drogist vindt.

  • Meng wat wasbenzine met een kopje heet water en wrijf dat op de vlek. Niet te hard, niet te lang en was het nadien uit.
  • Je sofa is weer helemaal klaar voor de volgende date night, inclusief vettige snacks.

Gastredacteur: Yente Van De Wouwer

Lees meer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)