Zo maak je tapijten en stoffen zetels schoon

Door Celine Werner

Je vloer schoonmaken is een makkie, maar bepaalde zaken in huis zijn een pak moeilijker proper te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan tapijten en stoffen zetels. Wedden dat je dat karweitje regelmatig eens overslaat, omdat het je veel moeite kost (en het resultaat te wensen overlaat)? 

Maar geen nood, met deze tips zijn je tapijt en zetel na zo’n 40 minuten (inwerktijd niet meegerekend) weer helemaal schoon.

Een tapijt reinigen doe je zo!

Hier en daar een tapijt in huis is een noodzaak als je wat gezelligheid in je knusse nest  wilt halen. Bovendien voelt het ook lekker warm aan je tenen. Maar helaas brengt een tapijt vaak ook een minpunt met zich mee: het is moeilijk proper te krijgen. Logisch: het krijgt dan ook erg veel te verduren doordat er steeds over gelopen wordt.

Zo ga je te werk:

  • Stofzuig het tapijt goed aan de boven- én onderkant.
  • Neem het tapijt daarna mee naar buiten en klop het uit met een mattenklopper. Zo wordt er nog meer stof verwijderd. Let wel: doe dit niet te hard!
  • Vlekken op het tapijt? Doe een paar druppels afwasproduct in warm water en gebruik een schoon doekje. Wrijf met cirkelvormige bewegingen naar de binnenkant van de vlek toe. Ook een oude tandenborstel is hiervoor handig!
  • Neem een kom zuiveringszout en voeg een paar druppels etherische olie naar keuze toe. Schud goed zodat alle olie volledig opgenomen wordt.
  • Strooi het mengsel over het tapijt en wrijf het er goed in met je handen. Laat nadien een nachtje inwerken.
  • Stofzuig het tapijt een laatste keer grondig. En, tadaaaaa, jouw vloerkleed is zo goed als nieuw!

Zo is je stoffen zetel weer hélemaal schoon

  • Maak de zetel stof- en kruimelvrij door ‘m goed te stofzuigen. Om beschadiging te voorkomen, kun je het best een stofzuigermond met zachte borstel gebruiken. Vind je een stofzuiger wat onhandig? Gebruik dan een kruimeldief!
  • Behandel opvallende en hardnekkige vlekken eerst door er met een microvezeldoekje en een druppel azijn overheen te wrijven. Test wel eerst op een onopvallend stukje van je meubel om te zien of het goed op de azijn reageert.
  • Maak een sopje en neem de zetel met een microvezeldoekje en een klein beetje sop zorgvuldig af. Probeer het wel zo droog mogelijk te houden, want als de stof te nat wordt, kunnen er nieuwe vlekken ontstaan.
  • Laat de bank hierna drogen. Dit kan een tijdje duren: zet daarom je ramen open, dan gaat het veel sneller.

Bronnen: De grote schoonmaakbijbel van Het Poetsbureau – Libelle’s handige huishoudgids – cleanipedia.nl

Meer schoonmaaktips

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content