Video: zo maak je je gazon lenteklaar in 1-2-3!

Door Rani Merckx

Je gazon terug gezond, frisgroen én lenteklaar maken na die koude en vooral natte winterdagen? Dat doe je met dit filmpje en handige tips en tricks!

Verticuteren

Om een mooi en frisgroen gazon te krijgen, is het belangrijk dat je het gras op adem laat komen. Dat doe je het best door het gras te verticuteren, ofwel verluchten. Door je gazon te kammen met een speciale hark of verticuteermachine verwijder je al het dode materiaal. Dat zorgt voor minder schimmels of lelijk onkruid, en zo blijven de planten en het gras gezond en mooi groen. Je doet dit het best tijdens de herfstperiode en het voorjaar. Vergeet niet om het gras daarna te besproeien.

Gras afrijden

Rij het gras niet te kort af, drie à vier centimeter volstaat. Heel wat mensen hebben de neiging om het gras zo kort mogelijk af te rijden, zodat ze het minder snel moeten afdoen. Dat klopt echter niet, het gras groeit trager als je het wat langer laat, en heeft daarnaast minder water en voeding nodig. Het voorkomt ook dat de messen van je grasmachine de groeikernen uit de plantjes maaien. Zo vermijd je lelijke bruine plekken.

Bemesten

Je gazon bemesten doe je best in het voorjaar, nog voor het begin van de groeiperiode. In de periode juni-juli is het tijd voor een volgende strooibeurt en in de herfst geef je najaarsmest om de weerstand van je gazon te verhogen.

Dode plekken

Na de winter kan je tuin of gazon heel wat dode plekken hebben door gebrek aan zonlicht. Groenspecialist Angelo legt ons in het bovenstaande filmpje uit hoe we ons gazon lenteklaar maken.

Wat heb je nodig?

  • Bodemverbeteraar
  • Herstelgazonzaad
  • Hark of verticuteermachine
  • Water

Zo maak je het

  1. Meng de zaden met de bodemverbeteraar in een emmer.
  2. Verwijder met een hark of verticuteermachine het dode materiaal (mos, onkruid, gras) op de dode plek.
  3. Verdeel het mengsel over de dode plek.
  4. Druk stevig met de voet aan. Overgiet met wat water.

Tip: 23 gram zaad volstaat voor een vierkante meter.

Kom hier te weten welke tuinklussen je allemaal kunt verrichten in maart. En gezond tuinieren? Dat doe je met deze 10 tips!