Zo onderhoud je de zandbak van de kinderen

Kinderen kunnen zich uren bezighouden in de zandbak. Een emmertje en een schopje, meer hebben ze niet nodig. Maar hoe hou je de zandboel onder controle? Enkele tips!

Allemaal beestjes

Wie regelmatig een bezoekje aan de zandbak brengt, weet dat niet enkel kindjes het zand leuk vinden. Vaak zitten er allerlei insecten tussen het zand. Gelukkig kun je die makkelijk op een afstand houden:

  • Vliegen en muggen gruwelen van kaneelpoeder, dus wees er niet zuinig mee. Strooi het een beetje rond je zandbak, maar vooral op het zand. Zo komen je kinderen geen vliegende spelbedervers tegen tijdens hun zandavonturen. Bovendien is kaneel antiseptisch, waardoor het ook infecties weert.
  • Nog meer indringers! Mieren zijn ook altijd van de partij in de zandbak. Koop een stevige voorraad zwarte peper en strooi een perimeter rondom de zandbak uit en de mieren denken er zelfs niet aan zich te komen nestelen in het warme zand. Yes!

S.O.S. zandtaarten

Ooh, zandtaarten, wat maken kinderen ze graag. Niks zo leuk als zand in combinatie met water – toch voor je kind. Maar dat vochtige, plakkerige zand gaat er zo moeilijk af. Als je blijft wrijven, scrub je als het ware de armpjes en beentjes van je kindje. Niet leuk! Voor je het weet, hangt je hele huis – inclusief zetel – vol met zand.

Talkpoeder kan wonderen doen. Strooi wat van het poeder op de vuile armen en beentjes en je veegt het zand zó weg.

Niet vergeten om het zand te verversen!

Na een paar maanden zie je toch wel duidelijk dat er heel wat minder zand in de zandbak zit. Zeker als je kinderen er vaak in spelen. Dan wordt het tijd het zand bij te vullen met vers zand, als er dan nog zand in ligt natuurlijk. Hark of zeef het zand goed en laat het uitdrogen door de zon. Proper én weer helemaal klaar voor een nieuw zandkasteel.

Op elk potje past een deksel

Als de avond valt, wordt alles wat vochtiger en ook ‘s ochtends kan het een beetje mistig worden. Daardoor wordt je zand wat vochtiger en plakt het. Ook kunnen er ‘s nachts vuil en insecten in de zandbak terechtkomen. Daarom sluit je de zandbak best af met een zeil of deksel. Als er water in de zandbak is, zorg er dan voor dat het een weg naar buiten kan vinden. ‘s Ochtends doe je het deksel eraf en is je zandbak even netjes als de dag voordien.

 Lees ook:

 

Partner Content