7x wat je nog niet wist over linkshandigen

7x wat je nog niet wist over linkshandigen
Getty Images

Bijna alles is gemaakt in functie van rechtshandigen, tot grote frustratie van linkshandigen. Maar wist je dat ‘linkse pootjes’ ook bepaalde voordelen hebben? Lees maar!

Het openen van een blik, schrijven in een schrift met spiraaltjes tot het knippen met een schaar: de simpelste dingen kunnen soms een hele klus zijn voor linkshandigen. Maar wees gerust, er zijn niet alleen nadelen aan verbonden!

Wist je dit over linkshandigen?

1. Ze zijn beter in wiskunde

IFL Science deed onderzoek naar de wiskunderesultaten van linkshandigen en rechtshandigen. En wat bleek? Bij de meer eenvoudige vraagstukken waren de resultaten hetzelfde, maar bij het ruimtelijk inzicht scoorden de linkshandigen beter. Dit komt omdat de rechterhersenhelft van linkshandigen groter is.

2. Ze zien beter onder water

Linkshandigen kunnen zich sneller aanpassen, en dat geldt dus ook onder water. Volgens wetenschappers kan dit te maken hebben met het feit dat een ander deel van hun hersenen dominanter is.

3. Ze hebben vaak een hoger IQ

Personen met een IQ van 140 of hoger zijn vooral linkshandigen.

4. 22 procent van de tweelingen is linkshandig

Bij eeneiige tweelingen is bij 21 procent één persoon rechtshandig en de ander linkshandig.

5. Ze zijn speciaal

Slechts 15 procent van de bevolking is linkshandig. Maar we zien steeds meer jonge linkshandige mensen. En dit omdat je vroeger op school met rechts leerde schrijven, ook als je linkshandig was. Nu is dat gelukkig verleden tijd.

6. Het zijn betere ondernemers

En dat zeggen we niet zomaar, maar dit blijkt uit studies. Ze zouden namelijk vaardigheden hebben ontwikkeld ter compensatie van hun ‘ongemak’. En die komen natuurlijk van pas bij het ondernemerschap.

7. Het is een mysterie waarom

Wetenschappers weten nog steeds niet waarom sommigen rechts- en anderen linkshandig zijn.

Wist je deze dingen al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)