Daarom zien akkers en weilanden er tegenwoordig zo oranje uit

Daarom zien akkers en weilanden er tegenwoordig zo oranje uit
Field stubble in summer with blue sky

Ook al gemerkt dat vele akkers en weides de voorbije weken volledig oranje kleurden? Dit is waarom!

‘Proper’ sproeien

De fel oranje kleur ziet er niet erg natuurlijk uit. Dat is niet zo verwonderlijk, want de oorzaak is dan ook niet zo ecologisch. De akkers zijn namelijk doodgespoten met glyfosaat, een pesticide die alle levende organismen doodt en de akkers ‘proper’ maakt voor nieuwe gewassen. Glyfosaat is trouwens een verboden pesticide voor particulieren omdat er mogelijks te veel kankerverwekkende stoffen in aanwezig zouden zijn. Landbouwers mogen het product echter wel nog gebruiken.

Alternatieven?

Zonde, volgens Natuurpunt: “De gevolgen van zo’n drastische ingreep zijn voor de natuur dramatisch: het ontdoet het voorjaarslandschap deels van zijn eerst beschikbare bloemen en kruiden. Die zijn net belangrijk voor wilde bijen en andere insecten om op krachten te komen.

Ook het kruipend bodemleven krijgt zijn dosis en omdat deze insecten op hun beurt voedsel zijn voor akker- en weidevogels, vormen deze oranje velden een probleem voor de hele boerennatuur.”

Landbouwersorganisatie ABS relativeert dat gebruik van glyfosaat. “Veel van die velden zijn bezaaid met Japanse haver die sterft bij vriestemperaturen.” De organisatie benadrukt wel dat ook zij liever andere oplossingen zouden gebruiken, maar dat alternatieven momenteel te duur of te arbeidsintensief zijn.

Ook bij Natuurpunt beseffen ze dat landbouwers niet veel keuze hebben, aangezien ze het nu al moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden.

 

View this post on Instagram

#Sunset #glyfosaat #bluesky #dutchlandscape

A post shared by Leo Kemper (@leo_kemper) on

Bron: Natuurpunt, Knack. Beeld: Getty Images

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)