© Getty Images

Grote kuis in je tuin(huis): 8 dingen die je beter wegdoet

Puilt je tuinhuis uit, of ligt je tuin er maar slordig bij? Dan is dit misschien wel het ideale moment om eens grote schoonmaak te houden in je tuin én je tuinhuis. Weet je niet waar te beginnen? Met deze tips helpen we je alvast op weg: 

Je tuin opruimen: wat mag er allemaal weg?

1. Tuinmeubels

Tuinstoelen of -tafels die helemaal uit elkaar vallen, breng je beter linea recta naar het containerpark. Meubels die alleen maar een likje verf nodig hebben, kun je eventueel (laten) opknappen en hergebruiken, of verkopen of weggeven.

2. Bloempotten

Staat er al jaren een kapotte bloempot of bloembak in je tuin, die je ‘ooit’ wel eens ging herstellen? Dan is nu het moment aangebroken om er afscheid van te nemen. Als je toch nog een extra bloempot nodig hebt, trakteer jezelf dan liever op een nieuw exemplaar!

3. Stukjes hout

Heb je restjes hout die je bewaarde voor een DIY-projectje? Of heb je ooit eens een houten pallet op de kop getikt waarmee je grootse plannen had, maar die al jaren aan de kant staat? Ook dat breng je beter naar het containerpark, of gebruik het hout voor een gezellig kampvuur. Informeer je voor dat laatste wel eerst bij de gemeente of het is toegelaten!

4. Verfresten

Met een restje verf kun je helaas niet veel meer schilderen. Bovendien verliest verf aan kwaliteit als de pot niet goed is afgesloten. Gooi verfresten nooit in de gewone vuilbak, maar breng ze naar het containerpark zodat ze op de juiste manier kunnen worden verwerkt.

5. Tuingereedschap

Een onkruidkrabber waarvan het handvat loszit, een bladhark waarvan de tanden helemaal krom staan of een schoffel waarvan de steel is afgebroken… Stuk voor stuk gereedschap dat je niet meer gaat gebruiken. Opruimen is dus de boodschap!

6. Houtskool

Ben je overgeschakeld van een houtskoolbarbecue naar een elektrische barbecue en heb je nog wat restjes houtskool gevonden? Die kun je nog prima hergebruiken:

  • Gooi een paar blokjes op de composthoop om het organisch materiaal sneller te doen afbreken.
  • Gemalen houtskool kan helpen om onkruid tegen te gaan.
  • Doe wat houtskool bij in je gereedschapskist om vocht te absorberen.

7. Tuinslang

Als je tuinslang al maandenlang lekt, en je tijdelijke oplossing met ducttape niet meer zo goed dienst doet, is het tijd om hem op te ruimen en een nieuwe aan te schaffen. Hetzelfde geldt voor opzetstukjes (bijvoorbeeld de sproeikop) die kapot zijn of niet meer passen.

8. Buitenspeelgoed

Had je een schommel of speelhuisje in de tuin staan voor de (klein)kinderen, maar zijn ze er nu te groot voor geworden? Controleer dan of het nog in goede staat is en geef het weg of verkoop het.

Meer over de tuin:

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content