Strenge rusthuisregels: bezoekers trekken aan alarmbel

Strenge rusthuisregels: bezoekers trekken aan alarmbel
Getty Images

De strenge bezoekregels door het coronavirus beginnen steeds zwaarder door te wegen op onze rusthuizen. Zowel bezoekers als rusthuisbewoners getuigen over de moeilijke omstandigheden. Wat met het mentale welzijn van de bewoners die al maanden amper bezoek krijgen?

Noodkreet van bezoekers: regels moeten veranderen

De voorbije dagen komen steeds meer getuigenissen naar boven van bezoekers en rusthuisbewoners. Om het coronavirus buiten de woonzorgcentra te houden, gelden er strenge bezoekregels. Maar die regels hebben zware gevolgen. Veel bewoners voelen zich erg eenzaam en kunnen de maandenlange afzondering nog maar moeilijk een plaats geven. Er gaan steeds meer stemmen op om de regels te versoepelen.

Facebookgroep vol getuigenissen

Het kan zo niet verder, getuigt ook radiopresentatrice Heidi Lenaerts. In een post op Facebook vertelt ze het verhaal van haar ouders. Na elk kort bezoekje zitten haar ouders in zak en as, en dat al zes maanden lang. Ze zijn niet de enige. De facebookgroep ‘Als Ze Niet Sterven, Is Het Geen Nieuws’ staat bomvol getuigenissen van mensen die zich ernstig zorgen maken over hun familieleden in het woonzorgcentrum.

Verandering op komst?

De vraag is nu: wat zal er veranderen? Minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) laat weten de regels te herevalueren. Maar hij geeft ook aan dat woonzorgcentra zelf verantwoordelijk zijn voor de uitwerking van de regels. Die zijn in sommige gevallen te streng, terwijl veilig bezoek mogelijk moet zijn. Er is immers voldoende beschermingsmateriaal aanwezig en er kan snel getest worden, aldus Beke.

Bron: De Standaard

Las je deze artikels al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)