Meer water besparen doe je zó!

Meer water besparen doe je zó!
Getty Images

Vlaanderen kampt al voor het vierde jaar op rij met een heus watertekort. Als we opnieuw een droge en hete zomer tegemoet gaan, dan ziet het er niet al te best uit. Een goede tip: blijf zuinig met het schaarse grond- en drinkwater. 

Droogste maand sinds 1834

De maand mei loopt op z’n einde, en kan weleens de droogste maand sinds 1834 worden. Na een kurkdroge aprilmaand was er nooit eerder zo weinig water voorhanden aan het begin van de zomer. Als er de komende weken geen regen valt, dan is de kans groot dat we in een heuse watercrisis belanden. Daarom: wees spaarzaam met water!

Verklein je watervoetafdruk

We verbruiken meer water dan we denken. Niet alleen onder de douche of tijdens het tandenpoetsen, maar ook voor dingen waar je niet altijd bij stilstaat. Wist je bijvoorbeeld dat er om één jeans te maken, maar liefst 8.000 liter water wordt verbruikt? Dat er voor één kopje koffie 130 liter water nodig is, en dat één avocado op je bord 1.540 liter water eist?

Dries Moorthamers van de ngo Join For Water: “In het dichtbevolkte Vlaanderen wordt veel meer water verbruikt dan beschikbaar is. We vragen daarom meer aandacht voor een bewuster waterverbruik. Niet alleen door minder water uit de kraan te verbruiken, maar ook indirect. Bijvoorbeeld door te letten op welke kleding en voeding we kopen, want voor de productie hiervan is ook veel water nodig. Dit heeft niet alleen een invloed op onze watervoorraad, maar ook elders in de wereld.”

Campagne

Naar aanleiding van Wereldwaterdag op 22 maart lanceerde de organisatie de campagne ‘Water Telt‘, waarmee ze oproept om je watervoetafdruk te berekenen. Via deze online tool kun je in enkele minuten tijd zien hoeveel water je nu écht (indirect) verbruikt.

Hoe verbruik je minder water?

Meer water besparen hoeft zeker niet veel moeite te kosten. Met een aantal kleine aanpassingen in je levensstijl kom je al een heel eind. De planeet (én je portemonnee) zal je dankbaar zijn!

 1. Gebruik de ecostand van je was- en vaatwasmachine. Zorg ervoor dat ze vol zitten.
 2. Heb je een droogkast met een condensatiebak? Gebruik het water dan om mee te strijken.
 3. Gebruik regenwater om het toilet te doorspoelen, de plantjes water te geven of je auto te wassen.
 4. Poets je tanden met de kraan dicht.
 5. Neem een keertje meer een douche in plaats van een bad. Installeer eventueel een spaarknop. Draai de kraan dicht als je je inzeept.
 6. Was je ook eens aan de lavabo.
 7. Eet wat vaker vegetarisch: 100 gram rundvlees bijvoorbeeld vraagt maar liefst 1.500 liter water.
 8. Winkel bewust, zodat je achteraf geen eten hoeft weg te gooien. Tip: maak een winkelbriefje waarop je uittelt hoeveel stuks groenten en fruit je nodig hebt.
 9. Shop slim. Koop gedurende een periode alleen kledingstukken die je écht nodig hebt, of spreek met jezelf af dat je dit jaar 5 stuks minder koopt. Tweedehands kopen is ook een goede optie.
 10. Draag je kleding gerust een dag extra, zodat je op het einde van de week een wasmachine minder moet opzetten.
 11. Drink meer water uit de kraan, wat dat is en blijft het beste milieuvriendelijke alternatief voor flessenwater.

Tip: drink wat meer kraantjeswater!

In België stroomt elke dag perfect drinkbaar water uit de kraan. En dat heeft alleen maar voordelen:

 • Kraantjeswater is een pak milieuvriendelijker dan flessenwater. Je hoeft er niet voor naar de winkel en er komt geen plastic aan te pas.
 • Je hoeft dus ook niet te zeulen met flessen uit de supermarkt (beter voor je rug!),
 • én het is goed voor je portemonnee, want kraantjeswater stroomt gewoon… uit de kraan. Een gezin dat overschakelt op kraantjeswater bespaart al snel 200 euro per jaar.
 • Ten slotte is het erg gezond: het wordt op meer dan 60 kwaliteitseisen gecontroleerd.

5x leuke waterflessen

Je kunt kraantjeswater makkelijk meenemen naar het werk of naar school. Hoe? In één van deze leuke waterflessen, waarmee je moeiteloos aan die aanbevolen anderhalve liter water per dag komt!

1 Kambukka – Reno Insulated (500 ml)

reno-packshot-my2020-monstera_leaves_frontcap-no_shadow-20191217-min_0.png

De Reno Insulated waterfles van Kambukka houdt je drankje tot wel 20 uur lang fris, of 8 uur warm. De dop bestaat uit twee delen, waardoor je makkelijk muntblaadjes, citroenschijfjes of ander lekkers kunt toevoegen aan je water (Kambukka, € 29,90).

2 Dopper – Original (450 ml)

Afbeeldingsresultaat voor dopper original

Een topper, zo’n Dopper-waterfles. Voor elk verkocht exemplaar stort het merk een bedrag aan oceaanbehoud. Leuk detail: als je de dop omkeert, kun je ‘m als glaasje gebruiken (Dopper, € 12,50).

3 Contigo – Swish (500 ml)

Deze Swish-fles van Contigo is volledig mors- en lekvrij, dankzij de handige ‘autoseal’ knop. Druk er eenvoudigweg op om te drinken en laat hem los om de fles te sluiten. (Contigo, € 19,95).

4 Rex London – Vintage Apple (600 ml)

Extra leuk is hij, deze handige waterfles met vintage appeltjes. Er kan 600 ml water in, perfect voor bij je lunch (Outside-wishes.nl, € 14,50).

5 Klean Kanteen – Classic drinkfles (800 ml)

Afbeeldingsresultaat voor Drinkfles Classic Single Wall 27Oz 800Ml Sport

Sport je graag? Dan kun je deze extra grote waterfles (800 ml!) met sportdop vast gebruiken. Bonuspunten voor de vrolijke kleur! (Klean Kanteen via A.S. Adventure, € 23,95)

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)