10x sfeer in huis met poinsettia’s

Geen kerst zonder kerststerren, maar deze prachtige plant komt niet alleen mooi tot zijn recht in een pot. Laat je inspireren door deze kransen en bloemstukjes met poinsettia’s!

Prachtige poinsettia’s: 10 creatieve ideetjes

Poinsettia’s of kerststerren zijn misschien wel dé klassieker onder de planten tijdens de feestdagen. Maar dat wil daarom niet zeggen dat je het altijd klassiek moet houden. Kijk maar mee!

1. Pakjestijd met poinsettia’s

Uitpakken met de verpakking, want zo’n fleurig afgewerkt geschenk is een dubbel cadeau.

poinsettia's

Werk je pakjes af met fluwelen lint en plak er met niet-toxische lijm (bijvoorbeeld ‘Floral Adhesive’ koudlijm van Oasis via bol.com) een poinsettia-bloem op. Eventueel kun je ze ook nog eerst met glitterspray bewerken.

Weetje! Zijn de roze bladeren de bloem? Nee, dat zijn de gekleurde schutbladeren. De eigenlijke bloemen zitten – klein en fijn en hier nog in knop – in het hart.

2. In het middelpunt

Smuk je feesttafel op met een opvallend centerpiece met felrode poinsettia’s en anjers.

poinsettia's
 1. Snij een stuk oasis op maat zodat het in een mooie schaal past, en laat het stuk zich gedurende 20 à 30 minuten volzuigen in een bak gevuld met water.
 2. Knip intussen een 3-tal felrode poinsettia-bloemen en knip de steel bij tot zo’n ± 15 cm. Knip een achttal roze en evenveel rode anjers (dianthus) op verschillende lengte variërend tussen 10 en 20 cm. Knip van een paar takken roze geverfde sierasperge (asparagus of lumosa) een twaalftal afzonderlijke blaadjes en knip een paar takken schijncipres (Chamaecyparis Pisifera ‘Squarrosa’) in kleinere takjes.
 3. Leg het stuk oasis in de schaal en steek in het hart de wat langere anjers, zodat die straks mooi uit het stuk springen. Steek nu – meer naar de buitenkant toe – de drie poinsettia-bloemen en vul verder aan met de kortere anjers.
 4. Stop groen in de nog lege plekken – bedek de oasis volledig – en werk het geheel af met de speelse asparagusbladeren. Laat gerust wat groen overhangen voor een nonchalant effect.
 5. Geef je centerpiece elke dag een beetje water zodat de oasis goed vochtig blijft.

Tip! Vooral tijdens de feesten kun je kleurig geverfd groen vinden. Of geef je kerstgroen zelf een tintje met speciale verfspray voor snijbloemen (‘Florist Deco Spray’ van Spring via bol.com).

3. Roze droom

Een romantische krans voor je tafel of buffetkast die je makkelijk zelf maakt.

 1. Dompel een kant-en-klare oasiskrans (met plastic onderkant en ⌀ 24 à 26 cm) ondersteboven in een bak met water zodat hij zich goed vol kan zuigen (20 à 30 min).
 2. Knip intussen met de snoeischaar 5 roze poinsettia-bloemen en een twaalftal takjes eucalyptus. Knip een 24-tal roze anjers (dianthus, open bloemen en knoppen) tot zo’n 10 cm bij en knip van een paar takken roze geverfde sierasperge (asparagus of lumosa) een twaalftal afzonderlijke blaadjes.
 3. Steek eerst de vijf poinsettia-bloemen mooi verspreid in de krans. Steek nu toefjes met telkens vier à zes anjers, en ook de geveerde asparagusbladeren. Vul de lege plekken op met de takjes eucalyptus; zorg dat de oasis volledig bedekt is.
 4. Bevochtig de oasis geregeld, zodat het groen water kan blijven opnemen.

Tip! Voor de volgende kerst kun je de oasis hergebruiken. Verwijder na de feesten alle materiaal en laat de oasis goed drogen.

4. Romantisch

Geef een pastelkleurige kaars een fleurig kraagje in dezelfde tinten. Perfect voor beginners!

 1. Druppel heet kaarsvet in het midden van een klein rond metalen dienblad (bijvoorbeeld ‘Trassy’ via laredoute.be) en zet er een stompkaars in vast.
 2. Laat een oasiskrans met de gepaste diameter zich gedurende 20 à 30 minuten volzuigen in een bak met water.
 3. Knip met de snoeischaar een paar kleine takjes eucalyptus en takjes met zwarte elzenproppen. Knip een aantal takken roze sierasperge (Asparagus setaceus) in verschillende lengtes van 15 cm tot 30 cm. Knip een zestal roze anjers en wit-roze cyclamen op verschillende lengtes.
 4. Leg de vochtige oasiskrans over de adventkaars heen op het dienblad en steek naar eigen inzicht alle takjes en bloemen in de oasis, de kortere vooraan en de langere achteraan. Maak het vooral niet te symmetrisch en lijm er tot slot vooraan met floristenlijm nog een mooie poinsettia-bloem op.
 5. Hou het steekschuim goed vochtig voor een lange houdbaarheid.

5. Schattig bolletje

Een biedermeier-boeketje dat extra charme heeft door het groen en de puntige poinsettia’s die er speels uit springen.

 1. Knip een aantal takjes schijncipres van 25 à 30 cm. Knip zes lichtroze en zes vuurrode anjers en een vijftal donkerroze poinsettia-bloemen op een lengte van ± 20 cm.
 2. Stel het boeketje schoofsgewijs in de hand samen (dat wil zeggen dat je de bloemen/het groen een voor een schuin aanlegt en het boeketje telkens een kwartslag draait).
 3. Bind het boeketje op met naturelkleurig touw en knip de onderkanten gelijk met de snoeischaar. Zet het boeketje in een vaasje van geslepen glas in een zachte tint.

Tip! Zet geknipte poinsettia-takken eerst een paar uur in warm water, eventueel zelfs overnacht. Ze zullen het langer uithouden in de vaas.

6. Muurkunst met poinsettia’s

De soberste krans krijgt instant power als je hem opsmukt met een forse poinsettia-bloem.

 1. Omwikkel een metalen ring (⌀ 18 à 20 cm) met bloementape.
 2. Knip met de snoeischaar takjes schijncipres (Chamaecyparis Pisifera ‘Squarrosa’), eucalyptus, roze geverfde sierasperge (Asparagus cetaceus), hemelsleutel (Hylotelephium telephium) en zwarte els (Alnus glutinosa, eventueel gedroogd) van 10 à 15 cm. Knip ook 12 roze en 12 rode anjers korter bij, en een aantal takjes pluimgipskruid (Gypsophila paniculate). Leg alles in nette hoopjes klaar.
 3. Maak miniboeketjes van alle soorten groen en de anjers en bind die dakpansgewijs – wikkelend met bloemendraad – op de ring. Trek de bloemendraad goed aan en knoop hem achterop de krans. Camoufleer de onderkant van het laatste toefje met een mooi grote poinsettia-bloem; deze kun je op de takjes lijmen met speciale floristen koudlijm van Oasis.
 4. Knoop een eindje roze fluwelen band rond de krans en hang hem op.

Tip! Van deze prachtkrans kun je veel langer plezier hebben, als je hem in een rond dienblad in een bodempje water legt.

7. Aan tafel!

Het hoeft niet altijd een opvallend centerpiece te zijn. Misschien val je meer voor dit lieflijke tafelstukje.

Bind een asymmetrisch boeketje van lichtroze anjers, roze sierasperge, wit pluimgipskruid en eucalyptusgroen. Leg het op roze zijdepapier (of op een opengevouwen roze papieren servet) en strik er een roze lintje rond. Werk af met één mooie roze poinsettia-bloem.

8. Ieder het zijne

Poinsettia’s zijn er in verschillende formaten. De kleintjes zijn perfect om je tafel mee te versieren.

poinsettia's

Koop zoveel mini-poinsettia’s als je gasten aan tafel hebt, en zet ze ofwel in kleine sierpotjes, ofwel in oude jenever- of portglaasjes. Doe je het laatste, haal dan de mini-kerststerren voorzichtig uit hun plastic potjes en schud zoveel mogelijk grond af op een krant. Spoel het wortelgestel voorzichtig schoon onder zacht stromend lauw water, zet de plantjes in de met lauw water gevulde glaasjes en zet er eentje bij elk bord.

Tip! Bind een kaartje rond de voet van de glaasjes met de namen van je gasten er in zilver- of goudstift op geschreven.

9. Sterrenhemel vol poinsettia’s

Geen plaats voor een kerstboom? Ga voor één versierde dennentak!

poinsettia's
 1. Kies een mooie dennentak (bijvoorbeeld Pinus sylvestris) uit en zet hem in een stevige pot gevuld met aarde (of hang hem op).
 2. Versier de tak met een paar simpele kerstballen, papieren decoraties en een aantal mini-poinsettia’s in metalen hangpotjes.
 3. Vind je er geen die al voorzien zijn van een hangsysteem? Koop dan (bijvoorbeeld bij Dille & Kamille) simpele zinken potjes – die wegen niet veel – en plooi er met ijzerdraad en een plooitang zelf een houdertje rond. Kies je decoratie in één sterk kleurenpalet: cognac, champagne, bruin & bordeaux passen mooi bij alle kleuren die kerststerren kunnen hebben.

Tip! Geef de miniplantjes elke week een dompelbadje in lauw water, zo blijven ze fris.

10. Winterbos

Een slimme compositie met 3D-effect, waarin poinsettia’s in allerlei tinten van wit nog mooier uitkomen.

poinsetta's

Ook hier mis je geen overdadig versierde kerstboom.

Combineer miniboompjes – ja, ze mogen best wat spichtig zijn voor de échte naturel – en creëer een bosgevoel door ze voor een poster van een mistig naaldboombos (via bol.com) te plaatsen, in manden van natuurlijke materialen. Versier één enkel dun boompje met een paar glazen kerstballen in frosted ijsblauw of grijs, en vul de compositie aan met met verschillende soorten witte poinsettia’s, eveneens in manden. Speel met de formaten en de hoogtes.

Zo hou je poinsettia’s langer vers:

 1. Koop gezonde planten, waarvan de bladeren mooi dik zijn. Check ook of het hart in bloei staat of dat er tenminste knopjes klaarzitten.
 2. Koop enkel planten die in het tuincentrum onder dak staan, want poinsettia’s kunnen niet goed tegen temperaturen onder de 15 graden.
 3. Geef poinsettia’s een lichte plek en hou ze vooral ook uit mogelijke tocht. Zet ze dus even in een beschut hoekje wanneer je de kamer lucht.
 4. De potgrond droogt best niet te lang uit; geef poinsettia’s dus geregeld water en zorg dat dit lichtjes lauw is, zeker niet ijskoud.
 5. Uitgebloeid? Snoei je poinsettia. Om je kerstster opnieuw te laten bloeien, mag ze een maand lang maar 10 uur licht per dag krijgen.

Foto’s: Tia Borgsmidt/House of Pictures en Stars for Europe

Bekijk ook de video van onze bloemenexpert Gudrun over kerststerren. Prachtig!

Dit is vast ook iets voor jou:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!