5 leuke weetjes over de ‘aloude’ kerstkaart

Door Celine Werner

Ga dit jaar niet voor een flauwe sms of snel telefoontje, maar kies resoluut voor een leuke − al dan niet digitale − kerstkaart. Een gebaar dat je omgeving zeker op prijs stelt. Wedden dat jij er ook graag één of meer ontvangt?

Wist-je-datjes

  • Alles begon al in de Middeleeuwen. In die tijd gaven ze elkaar al een kerstgroet, maar dan wel op een totaal andere manier dan dat we ze nu kennen. Want toen maakten mensen houtsnijwerken voor elkaar, waarop religieuze kersttaferelen stonden afgebeeld. Gelukkig voor de postbode, dat we deze ingeruild hebben voor een veel lichter exemplaar.
  • De Engelse tekenaar John Callcott Horsley maakte de allereerste wenskaart in 1843. Daar stond een gezin op afgebeeld die gezellig samen kerst vieren. De alom bekende zin “A Merry Christmas and a Happy New Year to You” mochten er uiteraard niet op ontbreken.
  • In de Verenigde Staten begon de in Duitsland geboren drukker Louis Prang, omstreeks 1875, met het massaal produceren van kerstkaarten. De rest is geschiedenis.
  • De kleinste kerstkaart is 200 bij 290 micrometer groot. Je kunt deze kaart met andere woorden niet met het blote oog zien. Deze werd gecreëerd door medewerkers van de universiteit van Glasgow, om hun kennis van nanotechnologie te laten zien.
  • De kerstkaart is het populairste van alle soorten wenskaarten die er bestaan.

Verstuur al je wenskaarten online met Libelle

Heb je nog geen tijd gehad om je wenskaartjes te schrijven? Of geen postzegels in huis? Geen probleem, online gaat het eens zo makkelijk! Dankzij libelle.be/wenskaart kun je snel, makkelijk, en gratis, digitale wenskaartjes versturen naar alle mensen die je graag ziet.

PS de geanimeerde kaartjes kun je personaliseren met een eigen foto

Ook leuk:

Partner Content