8 mooie herfstwandelingen in eigen land

8 mooie herfstwandelingen in eigen land

Als de bladeren hun mooiste kleuren prijsgeven, móét je naar buiten. Wij delen onze favoriete wandelpaden waar de herfst op haar mooist is.

Ontspannen herfstwandelen kan gelukkig nog steeds in coronatijden. Even opwarmen in een gezellig café of taverne kun je voorlopig niet, maar we geven je de adresjes wél graag mee. Noteer ze in je uitstappenagenda en bezoek ze later, wanneer het weer mag. Hier lees je alles over de laatst genomen coronaregels.

1. Herfstkleuren in het eeuwenoude Kravaalbos

Je vertrekt achter het café Stinne in Meldert (Aalst), over het zandpaadje met knotwilgen. In de holen van de oude bomen voelen steenuilen zich thuis. Mooi!

Meteen is de toon gezet van je herfsttocht in het zacht glooiende landschap op de grens van het Pajottenland. Je wandelt voorbij klaterende bronbeekjes en de kronkelende Molenbeek waarin sinds een tijdje weer een tiental vissoorten zwemmen.

Stevige, waterdichte wandelschoenen komen hier van pas. Pas in de herfst, als alle herfstkleuren zich tonen, zie je hoe gevarieerd dit oude Kravaalbos (80 ha) is. Het is de ideale thuis voor zeldzame, beschermde dieren, zoals de vuursalamander.

Op het einde wandel je nog voorbij een grote vijver, waarin de herfstzon zich spiegelt. Het is een overblijfsel van een historische steengroeve.

Getty Images

Wandelinfo Kravaalbos

 • Lengte: 5 km
 • Bewegwijzering: combinatie rode en gele wegwijzers. Rode wandeling (4,2 km), uit te breiden met gele route (3,2 km) en blauwe wandeling (3,8 km)
 • Vertrek: Café Stinne, Putstraat 116, 9310 Meldert (Aalst)
 • Wandelbrochure: www.natuurenbos.be/kravaalbos en rlgc.be
 • Nieuw: de wandelkaart met knooppunten Brabantse Kouters (480 km paden) o.a. in het Kravaalbos en Buggenhoutbos. www.tov.be en www.wandelknooppunt.be
 • Warme haltes: Stinne, Putstraat 116, Meldert (open in weekends), De Kleine Deugd, Lepelstraat 10, Mazenzele (open weekends), Landbouwmuseum De Vedderboom, www.devedderboom.be (elke 3de zondag van de maand), Den Bos’In, Dorpveld 50, Asse (open elke zondag)

2. Zoniënwoud, a once in a lifetime

Een klassieker maar het is en blijft één van onze favorieten: herfst in het Zoniënwoud! Wist je trouwens dat je er vliegende herten kunt zien? Niet de kerstman-exemplaren met arrenslee maar de zeldzame kevers.

Ook de lederboktor, nog zo’n reuzenkever, kun je er zien trippelen op je pad. Deze en nog veel meer weetjes verklapt het Bosmuseum Jan van Ruusbroec. Je leert er welke verrassingen je misschien wel te wachten staan op je herfstwandeling door dit grootste bos van België (4.421 hectare).

Volg je de Ruusbroecwandeling, dan wandel je ook door het arboretum van Groenendaal met een vierhonderdtal boomsoorten. Allemaal in herfsttooi!

herfstwandeling
Zoniënwoud/ Getty Images

Wandelinfo Ruusbroecwandeling Zoniënwoud

 • Lengte: 5,7 km
 • Bewegwijzering: houten paaltjes met gekleurde kop
 • Vertrek: het Bosmuseum Jan van Ruusbroec (Duboislaan 6, Hoeilaart) bij toegangspoort Groenendaal, met een treinstation en een parking voor minder mobiele bezoekers. Bij het Bosmuseum vertrekken nog meer paden, onder andere twee natuurlopen (6 of 11 km joggen) en ook een speciaal wandelpad voor blinden en slechtzienden, inclusief brailleborden.
 • Wandelkaart: www.natuurenbos.be/zoniënwoud, www.hoeilaart.be/ruusbroecwandeling
 • Warme halte: gerenoveerd tramstation Brasserie Nerocafé, met streekbieren en Nerowafels!

3. Wandellus in het Wandelwalhalla

De Vlaamse Ardennen hebben hun naam omgetoverd tot ‘Wandelwalhalla‘ en terecht. Het is er prachtig wandelen, in elk seizoen, over een netwerk van meer dan 850 kilometer paden.

‘In de voetsporen van de Enamepaters, lus 11‘ werd uitgestippeld in en om Ename. Je voelt er de herfst als je wandelt tussen water en bos. Maar je ontdekt er ook het rijke erfgoedverleden, want het hele dorp Ename ademt geschiedenis. Het provinciaal archeologisch museum of pam Ename vertelt er je alles over.

Wandel ook bij de archeologische site met de restanten van een benedictijnenabdij en bezoek er het Huis Beaucarne, met zijn originele interieurs uit de 18de en 19de eeuw.

Maar vooral: reserveer er een uitgebreide afternoontea in Huis Beaucarne, een verborgen pareltje!

Wandelinfo In de voetsporen van de Enamepaters

 • Lengte: 14,5 km
 • Bewegwijzering: knooppunten 24 – 21 – 22 – 23 – 36 – 35 – 34 – 33 – 31 – 32 – 25 – 24
 • Vertrek: PAM Ename, Lijnwaadmarkt 20, 9700 Oudenaarde
 • Warme haltes:
  Thee-Huis BeaucarneEetcafé Paulette

4. Fluisteren op het Stiltepad in Gerhagen

Sssst! Hoor het ritselen van de herfstbladeren, de wind die fluistert door de takken, het scharrelen van een merel op zoek naar een lekker hapje … Luisteren gaat nog beter met de ogen toe, wiebelend in een hangmat. Zo’n hangmatten vind je in verschillende stiltegebieden.

In Tessenderlo bijvoorbeeld leiden twee Stiltepaden je door het Gerhagenbos. Je vertrekt aan het Bosmuseum waar je eerst de stiltetentoonstelling kan bezoeken en het effect van lawaai kan proeven in de geluidscabine (in november alleen open op woensdag, zaterdag, zondag; gesloten in december en januari; wandelen kan alle dagen).

Wandelinfo Stiltepaden Gerhagen

 • Lengte: 3,5 km (blauwe route) of 6 km (groene route)
 • Vertrek: Bosmuseum, Zavelberg 10, Tessenderlo
 • Wandelkaart: Visit Limburg
 • Warme halte: volop lekkere haltes in de buurt van het Bosmuseum, zoals
  Riksken-Tip met ijsjes en ander lekkers, het Ontbijthuis waar ze alleen ontbijt serveren,
  brasserie De Bosrand, klassieke brasserie-hotel Eikelhof, met binnen- en buitenspeeltuin

5. Via de Damse Vaart naar het witte polderdopje

De nieuwe Damse Vaart wandelroute leidt je door het weidse polderlandschap tussen Damme en Oostkerke. Je wandelt voor 75 procent over autovrije paden met zicht op bomenrijen, oude dijken en de o-zo-typische kaarsrechte Damse Vaart.

En je wordt vast verliefd op het pittoreske, witte dorpje Oostkerke. Laat je verbazen door bezienswaardigheden zoals de Sifon, het kasteel en de dorpsmolen van Oostkerke, het Verbrand Fort, het natuurreservaat Romboutswerve en De Stadswallen.

Met wat geluk zie je al een troep kakelende ganzen die elk jaar opnieuw bij Damme overwinteren op de grasvlakten. Opwarmen en bijbabbelen kan in het boekendorp Damme, met de vele kroegen, restaurants, boetiekjes, musea en natuurlijk ook boekhandels.

herfstwandeling
Damse Vaart/Getty Images

Wandelinfo Damse Vaart wandelroute

 • Lengte: 12 km
 • Bewegwijzering: zeshoekige bordjes
 • Vertrek: infokantoor Visit Damme (marktplein) of randparking Damme-Oost (bij startbord)
 • Brochure: Download de route hier
 • Meer info: www.fietsen-wandelen.be, www.visitdamme.be, www.westvlinderen.be
 • Warme haltes: volop te vinden in Damme

6. Kempense topnatuur op de Keiheuvelwandeling

Deze route door topnatuur werd nog maar net verkozen tot Wandeling van het Jaar in de provincie Antwerpen. Ga ze dus snel verkennen! Het uitgestrekte gebied bestaat eigenlijk uit twee totaal verschillende lappen natuur: Keiheuvel en De Most, samen goed voor 540 hectare.

Het decor in de Keiheuvel bestaat uit landduinen, dennenbossen, open duingraslanden en stroken droge heide. Na een ommetje langs het kanaal van Beverlo beland je in het elf meter lager gelegen, moerassig valleigebied De Most.

Tip: breng je hangmat mee of huur er eentje bij de Keiheuvel of Vrijetijdscentrum De Kruierie in Balen. Goed voor een bijzondere pauze! Je laatste energie kwijtspelen doe je in het – gratis toegankelijke! – Recreatiedomein Keiheuvel, met onder andere een vernieuwde, avontuurlijk speeltuin en een kinderboerderij.

Wandelinfo Keiheuvelwandeling

 • Lengte: 11,6 km
 • Bewegwijzering: rood-witte knooppuntenbordjes. Volg 8- 9 – 96 – 2 – 97 – 98 – 99 – 1 – 5 – 4 – 3 – 7 – 8
 • Vertrek: De Keiheuvel, Balen
 • Warme halte: Frituur met speeltuin ’t Enneke, 17de Esc. Lichtvliegwezenlaan 13, Balen
  Taverne De Kei

7. Herfst aan zee langs Duinbossenwandelroute

Het Wonderbos zit vol vriendelijke bosgeesten en bosmannetjes. Deze mystieke wereld, een speelzone van 2,8 ha, ontdek je als je de Duinbossen bij De Haan induikt. Je wandelt er door één van de zeldzame bossen van West-Vlaanderen, een groene parel (152 ha) aan de kust, tussen Wenduine en Bredene.

Bijzondere bewoners zijn er ook de beschermde rode bosmieren, die wel met 700.000 in één mierenhoop kunnen wonen. Je tocht gaat zowel over het strand, als door een open duinlandschap met de typische fauna en flora en door de uitgestrekte beboste duinen. Vertrek aan het nostalgische tramstationnetje van De Haan. Via de villawijk Concessie, bereik je de bossen. Je stapt naar de Spioenkop, een wit paviljoentje met rood dak op de tweede hoogste duin van onze kust. Geniet er van het prachtige panorama! Onderweg zie je ook de Hubertmolen uit 1880 met een windvaan in de vorm van een zeemeermin. Vlakbij ligt een dierenparkje.

Wandelinfo Duinbossen

8. Pittig avontuur langs de Ninglinspo

De Ninglinspo heeft alle karaktertrekjes van een echt bergriviertje: kristalhelder water dat zich klaterend over rotsen en langs watervalletjes een weg zoekt in een prachtige, diep uitgesneden vallei. De grootste waterval is de Cascade de la Chaudière die zich 10 meter omlaag stort. Hier en daar heeft het riviertje een ‘bad’ uitgegraven. De grootste baden kregen poëtische namen als Bain du Cerf (bad van het hert) en Bain de Vénus.

Van op 19 smalle, houten brugjes heb je een prachtig uitzicht op het jonge watergeweld. Hoe hoger je klimt, hoe nauwer de vallei. Om uit de nauwe canyon te klimmen, neem je de houten trappen en volg je een smal pad, voorzien van leuningen en touwen op de gevaarlijkste plekken. Het pad loopt dan links omhoog, weg van het riviertje.

De klauterpaadjes veranderen in bospaden. De weg zigzagt naar beneden over bredere bospaden. Geniet onderweg op het uitkijkpunt Drouet van het unieke panorama. Nog een paar honderd meter langs de drukke N633 en je bent weer bij de oude herberg Le Ninglinspo. Op zomerse dagen kan het er druk zijn, maar in de herfst ben je er bijna alleen.

Ninglinspo/Getty Images

Wandeling Vallon du Ninglinspo

 • Lengte: 6,2 km
 • Vertrek: parking herberg Le Ninglinspo, Sedoz 5, Aywaille
 • Bewegwijzering: blauwe rechthoek met cijfer 21
 • Kaart: www.ninglinspo.net
 • Meer info: www.ninglinspo.net en www.ourthe-ambleve.be
 • Warme halte: Auberge Le Ninglinspo, Sedoz 5, Aywaille

Tekst: Kathleen Geenen 

Nog zoveel meer wandelplezier:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)