Getty Images

8x steden waar je moet zijn in de krokusvakantie

Door Nikita Goossens

Op zoek naar ideeën voor een uitstapje in de krokusvakantie? Wat het weer ook mag zijn, in deze steden vind je enkele toffe mogelijkheden, of je nu alleen gaat, met vriendinnen, je partner of met het hele gezin.

Stedentripjes in de krokusvakantie: lekker dichtbij!

Brugge

Het ‘Venetië van het Noorden’ is altijd een goed idee, en al zeker in de krokusvakantie. Maak bij mooi weer een boottochtje op de kanalen of ga in een attractie op de kermis. De Krokusfoor staat er immers de hele krokusvakantie lang, vanaf zaterdag 22 februari. Bij minder goed weer kun je het Diamantmuseum of het Frietmuseum bezoeken. Breng ook zeker een bezoekje aan het Belfort voor een zicht over de hele stad!

Voor kinderen is er ook nog het JEF Festival. Je kunt er kortfilms bekijken en allerlei workshops volgen. Is je kroost fan van de Ketnetreeks #likeme? Ga dan zeker naar de opening van het JEF Festival op 22 februari. Actrice Pommelien Thijs zal er de aftrap geven. Het festival vindt ook nog plaats in vijf andere steden. Meer info vind je op de website van het festival.

Maastricht

Maastricht is dé perfecte shopstad en ligt bovendien slechts op anderhalf uur rijden van Antwerpen en Brussel! Kuier door de gezellige winkelstraten of ga bij regenweer shoppen in een van de winkelcentra. Zowel Entre Deux als Mosae Forum zijn de moeite waard.

Van zondag 23 tot dinsdag 25 februari viert de stad carnaval. Op zondag en maandag zijn er ook enkele optochten. Hou er wel rekening mee dat daardoor de openingsuren van de winkels kunnen variëren. Check die dus zeker op voorhand! Meer info over Maastricht vind je op deze website.

Leuven

Voor stedentripjes in de krokusvakantie is ook Leuven een toffe optie! Momenteel loopt er de jaarlijkse tentoonstelling Artefact. Het thema van dit jaar is ‘Alone Together’. De focus ligt dus op eenzaamheid en verbinding in onze hedendaagse samenleving. Er zijn zowel lezingen, workshops als films bij te wonen. Meer info over het festival vind je op deze website. Ga zeker ook iets eten of drinken in een van de vele gezellige Leuvense cafeetjes. In dit artikel vind je enkele aanraders.

Oostende

Ga in de krokusvakantie ook zeker een dagje uitwaaien aan zee! Naast een altijd-goed-strandwandeling en een hapje met zicht op zee, vallen er in Oostende voor kinderen nog tal van leuke dingen te beleven. Voor dierenvrienden vind je bijvoorbeeld aan de rand van de stad kinderboerderij ‘De Lange Schuur’. Naast diertjes aaien, kun je er op dinsdag 25 februari een workshop brood bakken volgen. Je moet enkel je eigen broodzak meenemen. Alle info over wat er nog meer gepland staat in Oostende vind je op deze website.

Gent

Kunstliefhebbers kunnen in het Museum voor Schone Kunsten de tentoonstelling ‘Van Eyck. Een optische revolutie’ bezoeken. Heb je kinderen jonger dan 12 jaar? Stedentripjes in de krokusvakantie spreken hen misschien meer aan als ze ook zelf iets kunnen doen. In dat geval kun je hen op dinsdag 25 februari een eigen knuffeldier laten maken in het Gentse Industriemuseum! Naast een bezoekje aan de knuffel-bouwstudio kunnen kinderen hun eigen knuffel laten repareren in de knuffelkliniek en een duik nemen in het knuffelbad (denk aan een ballenbad, maar dan met knuffels). Hoe cool is dát! Meer informatie over dit evenement vind je op de website van het Industriemuseum.

Knokke-Heist

In natuurreservaat het Zwin kun je tijdens ‘Lentegevoel in het Zwin’ in een labohut sporen en zaden bestuderen. Wie bovendien graag stripboeken leest, kan de tentoonstelling ‘Het Zwin in de strip’ bezoeken. Die gaat over (je raadt het al) allerlei stripverhalen waarin het Zwin een rol speelt. Op zaterdag 29 februari zal ook Paul Geerts, de schrijver van de strips van Suske en Wiske, er een signeersessie geven. Wie graag vogels bewondert of wie gewoon graag geniet van een mooi uitzicht, moet dan weer in de kijkhut zijn. Meer informatie vind je op de website van het Zwin. Daarnaast staat er op het domein van watersportclub Lakeside Paradise nog tot het einde van de krokusvakantie een ecologische schaatsbaan. Naast schaatsen kun je er ook aan curling en ijshockey doen!

Brussel

Als je stedentripjes in de krokusvakantie maakt, mag onze hoofdstad natuurlijk niet ontbreken op je lijstje! Er zijn op dit moment heel wat tentoonstellingen in Brussel. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de tentoonstelling over de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring. Er is onder andere een Blacklight Room met fluorescerende neonlichten. Let wel op: deze lichten gaan enkel op bepaalde tijdstippen aan om zo de kunstwerken te beschermen! Check het dus zeker op voorhand!

De expo Back to Bruegel is ook nog steeds open. Tijdens een bezoek waan je je volledig in de zestiende eeuw! Kinderen kunnen bovendien een aangepaste audiogids met zich mee krijgen. Zo is deze expo ook geschikt voor families met jonge kinderen. Vergeet wanneer je in Brussel bent natuurlijk ook niet te genieten van lekkere frietjes of een warme wafel! Alles wat je kan doen in Brussel, vind je op deze website.

Hasselt

In de provinciehoofdstad van Limburg is er heel wat te doen! Bezoek bijvoorbeeld het Modemuseum. Momenteel loopt er de tentoonstelling ‘SMUK. Decoratie in de mode: een show-off’ over de pracht en praal van vroegere en hedendaagse decoratietechnieken. Daarnaast kun je al wandelend of fietsend street art ontdekken. In de gratis app ‘Street Art Cities’ zie je een overzicht van de werken met wat uitleg erbij. Op 40 minuutjes rijden van Hasselt vind je bovendien het rustige Bosland. Als je besluit er te gaan fietsen of wandelen, ga dan zeker eens langs de fietsbrug ‘Fietsen door de bomen’. De brug is 700 meter lang en gaat tot op tien meter hoogte in een dubbele cirkel rond de bomen. Bekijk deze route eens of stippel je eigen route uit!

Dol op uitstapjes? Dan moet je ook deze artikels gelezen hebben:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content