Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Getty Images

5x leuke en leerrijke activiteiten tijdens de Antwerp Pride

Door Nikita Goossens

Hoewel er dit jaar wegens corona geen parade plaatsvindt tijdens de Antwerp Pride, gaat het evenement wél door op een andere manier. Van 11 tot 15 augustus kun je doorheen Antwerpen allerlei activiteiten bijwonen rond het thema ‘Not Just Words’, met de bedoeling online discriminatie tegen te gaan. 

Waarom is de Pride belangrijk?

Het evenement herdenkt en viert de lange weg die de LGBTQIA+-gemeenschap al heeft afgelegd naar aanvaarding en gelijke kansen. Maar die aanvaarding is zeker nog niet altijd vanzelfsprekend en dus dient de Pride ook om de nog bestaande problematiek aan te kaarten.

Dat die problematiek nog bestaat, merk je onder meer aan de nieuwe wetten en maatregelen gericht tegen holebi’s in Hongarije en Polen, bepaalde kwetsende uitspraken door politici, uitlatingen van het Vaticaan, maar ook aan het nog bestaande geweld tegen holebi’s overal ter wereld waaronder ook in eigen land.

Wat betekent het thema?

Deze 14de editie van Antwerp Pride werkt specifiek rond het thema ‘Not Just Words’. De organisatie wil zo stilstaan bij kwetsend taalgebruik online en hoopt dat mensen meer gaan nadenken voor ze iets schrijven op het internet. Woorden kunnen tenslotte een grote impact hebben.

5x doen tijdens de Antwerp Pride

De Pride is er voor iedereen. Ook als je zelf niet tot de LGBTQIA+-gemeenschap behoort, is de Pride een leuk en leerrijk evenement om te bezoeken. Enkele activiteiten van dit jaar die zéker de moeite waard zijn:

1. Human Rights Friday

Op 13 augustus vindt Human Rights Friday plaats in De Studio, Permeke en het Stadspark. Het is een dag om dieper in te gaan op het thema ‘Not Just Words’. Er zijn verschillende sprekers, er is een workshop over inclusief taalgebruik en ‘s avonds kun je de documentaire ‘Pride is Protest’ bekijken en nadien vragen stellen aan de filmmakers.

2. Pride Village

Op zaterdag 14 en zondag 15 augustus kun je vanaf 12u de Pride Village bezoeken op het Operaplein. Er zal muziek zijn, je kunt er informatie krijgen van partnerorganisaties en zélfs deelnemen aan Pride Dates als je een lief zoekt. In dit ontmoetingsdorp is iedereen welkom.

3. Rolschaatsen

Fans van rolschaatsen: opgelet! Tijdens de Antwerp Pride Roller 3 Miles op zaterdag kun je naar hartenlust skaten doorheen de Antwerpse straten langs een geanimeerd parcours. De rolschaatsen kun je trouwens ter plekke huren.

4. Trail of Stories

Deze fotoroute kun je niet alleen tijdens de Antwerp Pride afleggen, maar de hele maand augustus. Je gaat doorheen de stad op zoek naar 13 portretten gemaakt door fotografe Noortje Palmers.

De portretten laten verhalen zien en horen van LGBTQIA+ gezichten en bondgenoten. Om meer info te krijgen, is het de bedoeling dat je de QR-codes op die plekken scant. De route (ongeveer 2 uur wandelen) vind je via de website van Antwerp Pride.

5. Umbrella Street

Zin om te wandelen onder kleurrijke paraplu’s? Dat kan in de Stadsfeestzaal tot eind augustus. Ga ze binnen via de Meir en je komt er meteen op uit. De paraplu’s hangen op de perfecte plekken om het licht van de dakramen gekleurd op jou te doen vallen. Vergeet zeker geen fotootje te nemen! 🙂

Het volledige programma kun je vinden op de website van Antwerp Pride. Nog vragen op het evenement zelf? Dan kun je tot en met zaterdag 14 augustus van 10u tot 18u in de Stadsfeestzaal vrijwilligers van Antwerp Pride terugvinden die al je vragen rond het thema en de programmatie van dit jaar kunnen beantwoorden.

Misschien vind je ook deze artikels interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content