‘Winkelhieren’: het belang en de voordelen van lokaal winkelen

'Winkelhieren': het belang en de voordelen van lokaal winkelen
©Getty Images

Samen met UNIZO

Van meubels en huishoudtoestellen tot schoenen en voedingswaren: tegenwoordig hoeven we er de deur niet voor uit om het aan te kopen. En toch ga je best eens vaker lokaal winkelen bij de handelaar om de hoek, en wel hierom:

Waarom lokaal winkelen? 7 voordelen!

Snel, makkelijk en je hoeft er de deur niet voor uit: online shoppen is populair, en is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij. En die populariteit is vooral voelbaar bij de lokale handelaars. Ook is het zwaar opboksen tegen supermarkten in de buurt.

We steunen met z’n allen maar beter die bakstenen winkel om de hoek én de Belgische webshops, en wel hierom:

1. Veel persoonlijker

Een handelaar die bezield is door zijn of haar product bezit over een uitstekende kennis ervan. Je bent dus nergens beter voor een vriendelijk advies of mening dan bij de lokale winkelier.

2. Betere service

Daarnaast geniet je van betere service, ook als er klachten zijn. De winkelier is rechtstreeks en meteen aanspreekbaar, dus: geen geklungel met formulieren en e-mails waarbij het vaak wachten is op een antwoord.

3. Betere beleving

Ruiken, voelen, vooraf passen en advies krijgen over geur, kleur of stijl: die ‘product’beleving krijg je niet via je schermpje, maar wel door lokaal winkelen.

4. Meer sociaal contact

Tijdens het winkelen kom je onder de mensen. Dat kan een hele verademing zijn, nu we leven in een maatschappij waar we vaak aan onze smartphone zijn gekluisterd.

5. Goede kwaliteit

Een product bij een lokale handelaar is in alle opzichten kwaliteitsvoller, doordat deze zorgvuldig is geselecteerd door de gepassioneerde winkelier. Het bezorgt jou als koper ongetwijfeld een groter tevredenheidsgevoel! Ook tref je sneller unieke, handgemaakte stukken bij een lokale ondernemer.

6. Goed voor de Belgische economie

Online shoppen doen we vaak bij een multinational of internationale keten. Hierdoor vloeit het geld als het ware uit onze economie weg. Steun om die reden de lokale economie door te winkelen bij handelaren die lokaal geproduceerde of duurzame alternatieven aanbieden. Je koopt een item van bij ons, het geld blijft hier én je steunt het milieu.

7. Meer jobs

Winkels die goed draaien zorgen logischerwijs voor meer jobs. Uit een onderzoek van Unizo blijkt dat lokaal winkelen maar liefst 1.785 extra jobs zouden kunnen opleveren, als elk Belgisch gezin zo’n 100 euro extra per jaar besteedt in eigen land, in plaats van online in een buitenlandse webshop!

Toch online winkelen? Hou hiermee rekening:

‘Je pakketje wordt thuis geleverd’, deze belofte is ongetwijfeld één van de hoofdredenen dat de consument over de streep trekt om online te shoppen. Maar eerlijk: hoeveel keer was je effectief thuis wanneer het pakje werd geleverd? Uiteindelijk moet je nog naar het plaatselijke postkantoor of lokale supermarkt voor je pakje. Niet héél verschillend met lokaal winkelen, dus.

Ga je toch liever voor het gemak van online winkelen? Goed nieuws: je kunt ook winkelhieren bij een Belgische webshop.  Let wel: niet élke webshop-url die eindigt op ‘.be’ is Belgisch.

Tijd om te ‘winkelhieren’: de favorieten van de redactie

Hoogtijd om het tij te keren en te ‘winkelhieren‘ dus!

‘Winkel’-wat?

‘Winkelhier’ is oorspronkelijk een Unizo-campagne, die een krachtig signaal wil uitsturen naar de consument om bewuster en dus lokaler te winkelen. Fijn nieuws: ‘Winkelhier’ is uitgekozen tot hét Woord van 2019, maar in 2020 gaan we niet voor woorden maar voor daden!

Zo vindt op 21 maart de allereerste ‘Winkelhierdag’ plaats; dé dag waarop je zeker even langs de kleine handelaar moet. Want dankzij lokaal winkelen bezorg jij je buurman misschien wel een job of een voetbalclub een sponsor!

Laat je alvast inspireren door de favoriete, lokale winkels van de redactie:

1. Beautyredactrice Jolien: Sienna in Antwerpen

“Een winkeltje waar ik heel graag naartoe ga, is ‘Sienna’ in hartje Antwerpen. Je vindt er kleren en accessoires van meerdere merken in verschillende stijlen, maar ik grijp toch altijd terug naar enkele lokale, Antwerpse merken die ze er verkopen. Ik hou ervan om hun degelijke basisstukken, zoals een zachte wollen trui of soepelvallende satijnen rok, eindeloos te kunnen combineren. Voor de liefhebbers: je vindt nog twee andere Sienna boetieks op wandelafstand van elkaar, én een vestiging in Gent. Je kunt ook online shoppen.”

Adres: Lombardenvest 56, 2000 Antwerpen

2. Webredactrice Rani: Bloemen Valentijn in Steenokkerzeel

“Van een boeketje bloemen word ik supergelukkig! Zeker tijdens de donkere winterdagen, wanneer ze voor een frisse, fleurige toets in huis zorgen! Ik haal mijn boeketje geluk het liefst bij ‘Bloemen Valentijn’, op wandelafstand van mijn huis. Het is een familiezaak die het levenslicht zag in 1982, en waar je nu met de nodige expertise en ervaring met een prachtig boeket, groot of klein of bloemstuk naar huis gaat.”

Adres: Behetsstraat 6, 1820 Steenokkerzeel

3. Digital analyst Thijs: De Lousbergmarkt in Gent

De Lousbergmarkt is mijn dagelijkse ontspanning. Op deze overdekte markt vind je 4 lokale bedrijfjes die de handen in elkaar hebben geslagen en samen een heerlijk aanbod lokale producten aanbieden. Verse, biologische groenten, de lekkerste kazen, versgebakken brood én een supergezellige kantine waar je iets kunt eten en drinken. Alles waar mijn culi-hartje een gat voor in de lucht springt, en die van jou ongetwijfeld ook!”

Adres: Ferdinand Lousbergskaai 33, 9000 Gent

4. Webredactrice Sanne: Bar Copine in Lokeren

“‘Bar Copine‘ is een topadresje in Lokeren. Je springt er binnen om gezellig te lunchen en voor je het weet ben je al aan het snuisteren tussen leuke interieurspulletjes, eigentijdse juwelen en lokale Belgische merken. Leuk om een origineel cadeau te scoren, maar vergeet er vooral ook jezelf niet in de watten te leggen!”

Adres: Markt 71, 9160 Lokeren

5. Libelle-Mama webredactrice Hanne: ‘Scoopstore’ in Mechelen

“Wie graag een paar hippe trendstukken van eigen bodem in zijn kleerkast hangt, moet zéker eens een kijkje nemen bij ‘Scoopstore’. De shop zet namelijk vooral in op jong talent en opkomende designers van bij ons die nog niet groot genoeg zijn om hun weg in de mainstream modesector te vinden. Door de krachten te bundelen, wil Scoopstore er niet alleen voor zorgen dat kwaliteitsvolle en trending collecties van het jonge geweld toch bij een ruim publiek terechtkomen, maar wil het de designers ook dat laatste ‘extra duwtje in de rug geven’ om toch door te breken. Leuk extraatje: je vindt er dingen die je in geen enkele andere winkelrek – of op enig ander lijf – zal tegenkomen!”

Adres: Bruul 122, 2800 Mechelen

6. Coördinator webteam Els: Kristalein in Waarschoot (Lievegem)

“Als ik voor een vriendenetentje een cadeautje nodig heb voor de gastvrouw, vind ik altijd wel iets in ‘Kristalein’. Dat is een decowinkel in mijn dorp met een heel vriendelijke uitbater, die je met veel geduld en plezier een keuze helpt te maken. Van Italiaanse smulpakketjes tot sfeervolle theelichten en ander moois: je loopt hier altijd met iets naar buiten!”

Adres: Stationsstraat 90, 9950 Waarschoot (Lievegem)

7. Eindredactrice Isabelle: Moka Tales in Hasselt 

“Als ik ga winkelen, merk ik steeds vaker dat ik de ‘bewandelde paden’ verlaat en op zoek ga naar de kleinere winkels, de eerder onbekendere pareltjes. ‘Moka Tales’ in Hasselt is er zo eentje. Zaakvoerster en interieurarchitecte Dorien Cooreman opende in de Aldestraat deze kleine, maar fijne soulstore, zoals ze het zelf noemt. En dat voel je echt als je haar winkeltje binnenstapt. Hier leeft mijn zieltje (en mijn verslaving aan mooie interieurobjecten) helemaal op. Haar collecties, van tafelgerei tot textiel, verlichting en handtassen, zijn echt wondermooi! Dorien baat bovendien ook een gastenverblijf ‘Moka & Vanille uit. Ideaal dus om er een weekendje Hasselt van te maken!

Adres: Aldestraat 45b, 3500 Hasselt

En jij, waar ga jij graag ‘winkelhieren’? 

 

Voor meer info over ‘winkelhieren’ surf naar www.winkelhierdag.be

Ook van Belgische bodem:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)