DIY: zo borduur je een weelderige tuin met bloemen en blaadjes

Door Rani Merckx

Borduren is weer helemaal hip. En daarom vind je deze week in Libelle zes fleurige borduurideetjes met handige basisinfo en werkbeschrijvingen om zelf de allermooiste creaties te maken! 

Mooi én makkelijk borduren met Libelle

Borduren moeilijk? Helemaal niet, want wij leggen je stap voor stap uit hoe je van een schets op papier een fleurig geborduurd kunstwerkje maakt! 

Hoe?

Met onze online borduurpagina’ waarop we superhandige filmpjes hebben gebundeld die je stap voor stap alle basissteken aanleren, zoals de platsteek en het Franse knoopje. Daarmee borduur je erop los!

Borduuridee 6: weelderige bloemenzee

Zó start je met een goede voorbereiding:

Ook bij borduren geldt: goed begonnen is half gewonnen. Bekijk eerst deze video waarin we uitleggen wat je nodig hebt om een vliegende start te nemen, zoals een borduurring en borduurgaren.

Heb je alle benodigdheden bij de hand? Op, naar de volgende stap: het borduurgaren. Voor deze bloemencirkel heb je nodig:

 • DMC 163 (groen): 3 klosjes

We zijn er bijna …

Voor het creëren van dit borduurwerkje heb je deze basissteken nodig:

 • Het Franse knoopje: bekijk de stap-voor-stapvideo hier.
 • De stiksteek: bekijk de stap-voor-stapvideo hier.
 • De geweven spinnenwielsteek: bekijk de stap-voor-stapvideo hier.
 • De bladsteek: bekijk de stap-voor-stapvideo hier.

En dan nu … borduren maar!

Tip: borduur eerst alle grotere bloemen en blaadjes en vul daarna aan met de kleinere takjes, bloemknopjes en blaadjes.

 1. Download het patroon hier, druk het af op ware grootte en teken het met verdwijnstift op de borduurstof. Of maak een eigen bloemen- en blaadjespatroon. Wissel hierbij af tussen grote en kleinere bloemen, blaadjes en takjes.
 2. Gebruik voor de klaprozen 6/6 draadjes. Borduur de bloem met de geweven spinnenwielsteek en het blaadje met de bladsteek.
 3. Gebruik voor deze bloemen 6/6 draadjes. Borduur het hart met een Frans knoopje met 3 wikkels. Borduur vervolgens elk bloemblaadje met 3 stiksteken: borduur eerst het middelste, langste steekje, en vervolgens twee kortere  steekjes langs elke zijde.
 4. Gebruik voor de blaadjes 6/6 draadjes. Borduur ze met de bladsteek.
 5. Gebruik voor de grote takken 6/6 draadjes. Borduur eerst de steel met de stiksteek en verklein de steekjes naarmate je de punt van de tak nadert. Borduur vervolgens de blaadjes van klein naar groot met de stiksteek. Borduur de kleine blaadjes met 1 stiksteek. Borduur daarna de grotere blaadjes met 2 stiksteken waarbij de tweede steek telkens iets kleiner is dan de eerste. Borduur tot slot de grootste blaadjes met 3 stiksteken: borduur eerst het middelste, langste steekje, en vervolgens twee kortere steekjes langs elke zijde.
 6. Gebruik voor deze bloemen 6/6 draadjes. Borduur hiervoor 3 Franse knoopjes met 3 wikkels.
 7. Gebruik voor deze takjes 4/6 draadjes. Borduur de steel met de stiksteek en het bloemetje met een Frans knoopje met 3 wikkels.

Ook dit nog:

Heb je een foutje gemaakt? In deze video leggen we uit hoe je schoonheidsfoutjes weer rechtzet! Is jouw borduurwerkje klaar? Fantastisch! Werk hem netjes volledig af met behulp van deze video.

Meer borduurideetjes?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content