Tatiana de Rosnay

Geboortedatum
28/09/1961
Nationaliteit
Frans
Gezinssituatie
Zelf is Tatiana de Rosnay het kind van een Engelse moeder en een Franse vader met Russische afkomst. In de loop der jaren heeft ze op verschillende plekken in de wereld gewoond, maar nu woont ze samen met haar man Nicolas Jolly in Parijs. Samen hebben ze twee - intussen volwassen - kinderen: een zoon Louis en een dochter Charlotte.
Schrijft sinds
01/01/1992

Het leven van Tatiana de Rosnay

Tatiana de Rosnay werd op 28 september 1961 geboren in Neuilly-sur-Seine, een voorstad van de Franse hoofdstad Parijs. Aangezien haar vader Frans is met Russische afkomst en haar moeder Engels, groeide Tatiana op met verschillende invloeden. Ze beschrijft zichzelf dan ook als ‘franglaise’, een mengeling van ‘Frans’ en ‘Engels’. Ze stamt trouwens af van heel wat prominente figuren, waaronder een wetenschapper, schilder, actrice, theaterdirecteur, diplomaat, historicus en ingenieur.

Hoewel ze in Frankrijk werd geboren, groeide ze ook deels op in Boston in de Verenigde Staten omdat haar vader er in de jaren 1970 lesgaf. Begin jaren 1980 verhuisde Tatiana dan zelf naar Engeland voor haar studie. Ze studeerde Engelse literatuur aan de Universiteit van East Anglia in Norwich. Na haar studies keerde ze uiteindelijk terug naar Parijs waar ze later aan de slag ging als journalist voor onder meer Vanity Fair en ELLE.

Het schrijven uitte zich dus al duidelijk in haar carrière, maar haar eerste boek liet toch nog op zich wachten tot 1992. De in het Frans geschreven debuutroman verscheen onder de titel ‘L’Appartement témoin’. En sindsdien heeft ze een vijftiental boeken geschreven. ‘Haar naam was Sarah’ uit 2007 was het eerste boek dat ze in het Engels schreef en werd een enorme bestseller, wat haar internationaal bekend maakte. Het boek werd in maar liefst 40 talen vertaald, waaronder ook het Nederlands.

De reden waarom ze ‘Haar naam was Sarah’ in het Engels schreef, was omdat ze op die manier meer afstand kon nemen van het onderwerp. In het boek komt immers een somber deel uit de Franse geschiedenis aan bod. En aangezien ze zowel met de Franse als Engelse taal opgroeide, was het voor haar geen probleem om van taal te wisselen.

Schrijven zat eigenlijk altijd al in Tatiana en ze was er zelf van kleins af aan van overtuigd dat ze ooit auteur zou worden. Toen ze tien jaar was, had ze al een kort verhaal geschreven voor haar mama’s verjaardag. Zij moedigde haar toen aan om zeker te blijven schrijven en dat is ze ook blijven doen.

Tatiana schreef in de daarop volgende jaren minstens een verhaal per jaar voor haar familie en ze breidde ook uit naar gedichten, theaterstukken en dagboeken. Die waren wat haar betreft niet voor publicatie, maar in 1992 was het wel zover: sindsdien kan iedereen – ook buiten haar familie – meegenieten van haar schrijfsels. Al zijn haar familie en vrienden wel nog steeds de eersten die haar werk mogen lezen.

Wat je misschien nog niet wist over Tatiana de Rosnay

  • Tatiana schrijft haar boeken soms in het Engels en soms in het Frans omdat ze beide talen machtig is. Niet al haar boeken zijn vertaald naar het Nederlands.
  • Haar bestseller ‘Haar naam was Sarah’ ging wereldwijd miljoenen keren over de toonbank en werd ook verfilmd in 2010 met actrice Kristin Scott Thomas in de hoofdrol.
  • Vaak denken lezers dat de schrijfster het hoofdpersonage in ‘Haar naam was Sarah’ (Julia Jarmond) baseerde op zichzelf, maar zelf ontkent ze dat. “Het enige wat we gemeen hebben is dat we allebei journalist zijn geweest“, zei ze daarover.

De boeken van Tatiana de Rosnay

  • … zijn ideaal voor jou als je houdt van thema’s als familiegeheimen en huizen die herinneringen uit het verleden vasthouden.
  • … zullen je bevallen als je gelaagde personages apprecieert.
  • … moet je lezen als je houdt van verhalen over identiteit, vriendschap, liefde en vergeving.

Onze top 5 van Tatiana de Rosnay

1. Haar naam was Sarah
Tatiana de Rosnay

Het verhaal van een Joodse familie, die werd opgepakt in Parijs, komt boven water als een journaliste deze razzia belicht.

Lees meer
2. Dit leven is van jou
Tatiana de Rosnay

Dit is een ontroerende roman over de onverwachte vriendschap tussen een eenzame jongen en een oude, dakloze dame.

Lees meer
3. Die laatste zomer
Tatiana de Rosnay

Een broer en zus gaan op nostalgisch weekend, maar dat brengt een schokkende ontdekking naar boven.

Lees meer
4. Onvoltooid verhaal
Tatiana de Rosnay

Nicolas’ boek is zo’n succes dat hij de wereld ermee rondreist. Maar zijn al die verleidingen en luxe wel zo goed voor hem?

Lees meer
5. De familiereünie
Tatiana de Rosnay

Als een gezin op familieweekend vastzit door zware regen kunnen ze hun geheimen niet meer blijven verbergen voor elkaar…

Lees meer
Door Nikita Goossens


Nog meer inspirerende boekentips? Die vind je elke dag in onze Facebook-groep ‘Libelle Leesclub’, waar onze leden al hun favorieten met elkaar uitwisselen! De ideale plek voor echte boekenfans!


Ontdek nu je Tatiana de Rosnay beter kent ook meer over deze auteurs:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content