Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Maak een leuk baksteenmotief met de ingrijpsteek

Door Rani Merckx

Borduursteken metselen? Dat kan met de ingrijpsteek, die door zijn geschrankte steken voor een baksteenmotief in je borduurwerkje zorgt.

De ingrijpsteek

Wanneer je de ingrijpsteek ziet, denk je spontaan aan de structuur van een bakstenen muurtje of aan een rieten mandje. Doordat je de steken in perfect evenwijdige lijnen gaat schranken ten opzichte van elkaar, creëer je een mooie structuur in je borduurwerk. Met wat verbeelding is het ook een mooie steek om in florale borduurwerkjes te gebruiken, zoals bijvoorbeeld in het hart van een bloem.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hoe maak je deze steek?

De ingrijpsteek bestaat eigenlijk uit lange stiksteken die je geschrankt en evenwijdig aan elkaar gaat borduren volgens een uitgekiend patroon.

Aan de slag!

Benodigdheden

 • Borduurring
 • Stof
 • Garen DMC
 • Borduurnaald met scherpe punt
 • Schaartje
 • Verdwijnstift Prym

Werkbeschrijving

 1. Teken de verticale lijnen van het patroon dat je in het magazine vindt. De horizontale lijnen zijn hulplijnen zodat je evenwijdige steken maakt, en dus ook een grote meerwaarde.
 2. Steek de naald van onder naar boven door de stof aan het begin van lijn 1.
 3. Steek de naald weer naar onder bij lijn 3.
 4. Kom opnieuw boven bij lijn 5 en ga weer onder bij lijn 3.
 5. Borduur nu de tweede lijn op een geschrankte manier: kom boven bij lijn 1 en ga weer onder bij lijn 2.
 6. Kom nu boven bij lijn 4 en ga weer onder bij lijn 2.
 7. Kom boven bij lijn 5 en ga weer onder bij lijn 4.
 8. Ben je klaar? Steek je naald naar achter, keer je werkje om, splits je draden in twee groepjes en leg enkele knoopjes boven elkaar. Knip af.

Ken je deze borduursteken al?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content