Doen! 3x cultuur opsnuiven in Mechelen

Door De Redactie

In Mechelen valt heel wat te ontdekken. Weet je niet goed waar te beginnen? Voor een flinke dosis cultuur kunnen wij je alvast volgende drie tips aan raden.

Dé stad van de Maneblussers

Mechelen is de stad van de Maneblussers, dat heb je vast al eens gehoord. Maar waar komt die naam vandaan?

Lang geleden, in 1687, hing er op een avond een dichte mist over Mechelen. De cafés op de Grote Markt hadden, net als nu, goed te doen. Maar toen een van de tooghangers het café uitliep, zag hij iets wat z’n hart deed overslaan: ‘den toren’ – de Sint-Romboutstoren – stond in brand! Er werd groot alarm geslagen en emmers bluswater werden in een lange ketting langs de trap van de Sint-Romboutstoren naar boven doorgegeven. Tot bleek… dat er helemaal geen brand was: het was de maan die de hemel een rode gloed had gegeven, en de nevel die op rook leek. Sindsdien worden de Mechelaars Maneblussers genoemd – een spotnaam die ze met veel fierheid dragen.

1. Beklim de Sint-Romboutstoren

De Sint-Romboutstoren kun je trouwens beklimmen: smeer je kuiten maar in voor een stevige klim van 538 treden! Er is geen lift… maar de skywalk met een mooi uitzicht – op een zonnige dag kun je de haven van Antwerpen en het Atomium in Brussel zien liggen – maakt de inspanning meer dan goed. Onderweg naar boven zie je onder meer de twee beiaarden van de Sint-Romboutstoren. Mechelen is tot ver in het buitenland bekend voor z’n beiaardschool, trouwens.

Sint-Romboutstoren, Onder den Toren 12, Mechelen. Alle dagen open van 13 tot 18 uur, zaterdag van 10 tot 18 uur. Reserveren is aanbevolen.

©Sofie Doms

2. Margareta, Bourgondiër in hart en nieren, euh… maag

Ooit, aan het begin van de 16de eeuw, was Mechelen de belangrijkste stad in de Nederlanden: dat was toen Margareta van Oostenrijk van hieruit haar rijk bestuurde. Margareta was niet alleen een machtige vrouw, ze hield ook erg van kunst, literatuur en muziek. Zo was ze bijvoorbeeld fan van de polyfone muziek van die tijd. Haar paleis werd een ontmoetingsplaats voor kunstenaars en muzikanten, het culturele centrum van de Nederlanden. Na haar dood werd het lichaam van Margareta, naar vreemde Bourgondisch-Habsburgse gewoonte, verdeeld. Haar lichaam werd begraven in het Zuid-Franse Brou, haar hart in Brugge, en haar maag en ingewanden in de Sint-Pieterskerk in Mechelen, naast haar paleis. Volgens de Mechelaars, omdat ze hier zo lekker gegeten en gedronken had. Als een echte Bourgondiër, zeg maar.

Bij Visit Mechelen kun je een wandelbrochure kopen (€ 3,50) die je langs de Bourgondische hoogtepunten van de stad leidt, waaronder het paleis van Margareta. Verken je al deze plekjes liever met een gids? Dat kan ook, tijdens een Bourgondische stadswandeling.

Standbeeld van Margareta. ©Sofie Doms

3. Een prachtig stadspaleis… euhm museum!

In juni 2018 opende in Mechelen het Museum Hof van Busleyden de deuren. Als locatie werd gekozen voor het prachtige renaissance stadspaleis van Hiëronymus van Busleyden, lid van de Grote Raad der Nederlanden (het hoogste rechtscollege van die tijd dat gevestigd was in Mechelen), en vriend van bekende humanisten zoals Thomas More en Erasmus.

Stel je even voor dat ze daar samen in de binnentuin liepen, terwijl ze uitvoerig discussieerden. Een plek met geschiedenis, zoveel is zeker! Nu vertelt het museum het verhaal van de Bourgondische Nederlanden en de impact die dit vandaag nog steeds heeft op de stad.

Je ontdekt er typisch Mechelse ambachten en tradities, maakt kennis met belangrijke Mechelaars van toen, zoals Margareta van Oostenrijk, en Mechelaars van nu en wat zij voor hun stad bedachten in het project De Grond der Dingen. Aan het einde van je bezoek bewonder je de ‘Besloten Hofjes’: prachtige retabels die in de zestiende eeuw door de zusters Augustinessen gemaakt werden. Het moet een monnikenwerk geweest zijn om ze te maken, een bezoek meer dan waard.

Museum Hof van Busleyden, Sint-Jansstraat 2A, Mechelen.

https://www.instagram.com/p/BkXXBKEAoHs/?hl=nl&taken-by=hofvanbusleyden

Tekst en beelden: Sofie Doms

In tijden van corona is het niet evident om je vakantie (in eigen land) te plannen. We geven daarom wél onze tips rond uitstapjes, slaapplekjes of leuke adresjes, maar verwijzen je graag naar de coronamaatregelen die kunnen veranderen en steeds correct gevolgd moeten worden.

Nog meer leuke tips:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content