Aha: Daarom ruikt je hond zo slecht

Onze hondjes, we zien ze doodgraag. Maar ze kunnen ook ongelooflijk nare geurtjes verspreiden. Dat kan verschillende redenen hebben. Gelukkig zijn er ook veel oplossingen!

Vieze vacht

Honden spelen graag. Het liefst van al liggen ze de hele dag te rollebollen. Maar zo komen gras en ander vuil in zijn vacht.

Dit doe je eraan: borstel je huisdier regelmatig. Het kan ook helpen als je zijn vacht kort houdt. Dan blijft er minder tussen plakken en is ze makkelijker te onderhouden.

Wandeltochtjes in de regen kunnen ook een oorzaak zijn van vieze geurtjes. Door het regenwater komen er bacteriën in je hond zijn vacht. En die stinken.

Wat doe je eraan? Als je hond nat is, droog hem dan zo snel mogelijk af en geef bacteriën geen kans!

Tandhygiëne

Als je hond je graag ziet, krijg je soms likjes. Maar keer jij ook spontaan je hoofd bij het ruiken van zijn adem? Dan heeft hij misschien tandproblemen. Om de zoveel tijd hoor je eigenlijk de tanden van je hond te poetsen. Maar veel baasjes kijken niet echt uit naar die tandpasta met vleessmaak. Gelukkig zijn er kauwsticks die ervoor zorgen dat je viervoeter toch een goede tandhygiëne heeft.

Als dat niet helpt, is er misschien een ander probleem. Misschien is er iets mis met je hond zijn spijsvertering. Probeer eens andere voeding. Als zijn adem blijft stinken, ga je best langs de huisarts.

Infecties

De geur kan ook van je hond zijn oren komen. Sommige hondenrassen krijgen makkelijker infecties dan anderen. Die zijn vaak de oorzaak van vieze geurtjes. Gelukkig zijn ze makkelijk te behandelen met antibiotica. Wat je vooral niet mag doen, is met een waterstraal de oren uitspuiten. Zo kun je het trommelvlies beschadigen.

Scheetjes

Hondenscheetjes stinken enorm. Vaak komt dat omdat je hond iets heeft gegeten dat niet in zijn dagelijks dieet zit. Restjes zijn dus geen goed idee. Probeer erop te letten dat hij niets eet dat niet mag.

Een andere oorzaak daar achteraan zijn de kliertjes die dienen voor territoriumafbakening. Die hebben een nogal scherpe geur. Als je hond op je sofa ligt, kunnen die kliertjes vloeistof afscheiden. En daardoor stinkt je bank naar hond. Niet prettig.

Hoe los je het op? Geef je hond een eigen plekje zoals een hondenmand of leg een dekentje op je bank.

Lees ook:

Partner Content