Dag van de vroedvrouw: 4 romans met vroedvrouwen in de hoofdrol

Dag van de vroedvrouw: 4 romans met vroedvrouwen in de hoofdrol

5 mei is traditioneel de dag waarop we vroedvrouwen overal ter wereld extra in de bloemetjes zetten. Voor velen spreekt het beroep tot de verbeelding en is het misschien wel dé mooiste job die er bestaat. Ook veel schrijvers lieten zich inspireren door de magie van de stiel. Las je deze romans al?

De vroedvrouw van Venetië – Roberta Rich

De vroedvrouw van Venetië

Venetië, 1575. Vroedvrouw Hannah Levi heeft al heel wat baby’s gered met haar geheime kraamtechniek. Op een nacht doet de graaf van Padovani een beroep op haar. Zijn vrouw en kind dreigen tijdens de bevalling te bezwijken. Het is een gevaarlijk verzoek, want het is voor Joden verboden om christenen medische hulp te verlenen. Hannah stemt toe en vraagt een astronomisch bedrag voor haar diensten. Met het geld hoopt ze haar man Isaak vrij te kunnen kopen, die op Malta gevangen zit.
Hannah’s beslissing heeft grote gevolgen. Ze raakt verstrikt in een web van familievetes, verraad en hebzucht. (Uitgeverij Mozaiek)

De vroedvrouw van Trinity – Delia Parr

Afbeeldingsresultaat voor de vroedvrouw van trinity

Martha Cade stamt uit een geslacht van vroedvrouwen die generaties lang gewerkt hebben onder de families van Trinity in het Pennsylvania van 1830. Ze hoopt dat haar dochter in haar voetsporen treedt, maar als Victoria de benen neemt, stort Martha’s wereld in elkaar. (Uitgeverij de Parel)

Haal de vroedvrouw! – Jennifer Worth

Haal de vroedvrouw! - Jennifer Worth Memoires van een Engelse vroedvrouw die in de jaren vijftig van de 20e eeuw werkte in de Londense Docklands sloppenwijken.:

Het is 1950 als de 22-jarige Jennifer Worth als vroedvrouw gaat werken bij de nonnen van Nonnatus House, een kloosterorde die al sinds 1870 actief is in de Londense docklands. Het is een plek waar, behalve de politie en de bewoners, niemand durft te komen. Het wemelt er van bordelen, straatbendes en alcoholisten tussen de gebombardeerde huizen. Kinderen worden geboren onder erbarmelijke omstandigheden in huizen zonder elektriciteit en vaak zonder stromend water. Geen gemakkelijke omgeving om in te werken, maar naast deze hardheid en onvermijdelijke drama’s ervaart Jennifer Worth onverwachte vriendelijkheid en begrip, altijd vergezeld van een grote dosis humor. (Uitgeverij Artemis & co)

Vroedvrouw tegen wil en dank – Patricia Harman

Verpleegster Becky Myers kan veel aan. Voor een zieke meer of minder draait ze haar hand niet om, en zorgen voor Isaac Blum, de arts met wie ze jaren samenwerkte en die na een trauma niet meer in orde is, vindt ze ook geen probleem. Maar wat ze liever niet doet, is helpen bij een bevalling. Na een nare ervaring laat ze dat liever over aan Patience Murphy, haar goede vriendin. Maar nu is Patience zelf zwanger. Ze vraagt Becky om de aanstaande moeders in Hope River te helpen. (Uitgeverij HarperCollins)

Lees ook:

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)