Getty Images

Vakantie in eigen land: 10x op daguitstap per provincie

Door De Redactie

België heeft met zijn 10 provincies heel wat troeven in huis, het ontdekken waard tijdens die #staycation. Wij selecteerden een daguitstap per provincie, 10 uitstapjes dichtbij huis. Van natuur, museum en sport tot geschiedenis en proeverij: voor ieder wat wils!

Tekst: Louise De Vliegere

Op zoek naar een daguitstap per provincie? Laat je inspireren!

De coronacijfers doen het niet zo goed in België, daarom kan het een goed idee zijn om een uitstapje in eigen provincie te plannen. Dichtbij én coronaproof, zo maak je er toch nog een fijne zomer van met je bubbel.

1

West-Vlaanderen: Bierkasteel Vanhonsebrouck, Izegem

Benieuwd waar én hoe men Kasteelbier, Filou en het Slurfke uit Thuis brouwt? Dan ben je bij Bierkasteel Vanhonsebrouck aan het juiste adres! Laat je door een gids rondleiden in het bezoekerscentrum en inspireren in de brouwzaal en de bottelarij. Kijk je ogen uit in de tonnenzaal en laat je smaakpapillen genieten tijdens een degustatie. Maak je ervaring compleet met een bezoek aan het restaurant, de pub of de bierboetiek. Wedden dat je niet met lege handen naar huis gaat?

Praktisch

 • Rolstoeltoegankelijk
 • Ruime parkeergelegenheid
 • De bottelarij is operationeel van dinsdag tot donderdag.

Klik hier voor nog meer informatie en tickets.

2

Oost-Vlaanderen: Industriemuseum, Gent

In een voormalige katoenfabriek in het centrum van Gent is het Industriemuseum gevestigd. Nieuwsgierig naar onze industriële geschiedenis? Van twijnmolen tot spinmachine en van letterbak tot automatische drukpers? Je leert er alles over tijdens een interactief bezoek. Zin in een workshop of een museumspel, of laat je je liever begeleiden in de Tinker Studio of het drukatelier? Maak je graag je eigen minizine? Eén ding is zeker: je bezoek afsluiten doe je met een prachtig uitzicht op de Gentse binnenstad.

Praktisch

 • Rolstoeltoegankelijk
 • Assistentiehonden toegelaten
 • Beeldentolk op aanvraag
 • Je bezoek vooraf reserveren is verplicht

Klik hier voor meer informatie en tickets.

3

Antwerpen: In het spoor van de militairen, Brasschaat

Op het domein Klein Schietveld in de bossen tussen Brasschaat en Kapellen ligt een stuk militaire spoorlijn. Deze lijn gebruikten de spoorwegtroepen om van Borgerhout naar de kazerne in Hoogboom te verhuizen. Met een spoorfiets kan je 5 kilometer van deze route zelf afleggen terwijl je onderweg passeert aan verschillende militaire restanten, waaronder een Duitse bunker uit 1917 en de Antitankgracht. Een pauze wordt voorzien in Kamp Noord, met uitzicht op het militaire vliegveld.

Praktisch

 • Honden zijn toegelaten aan de leiband
 • Beperkt aantal spoorfietsen is rolstoeltoegankelijk
 • Reservatie verplicht. De medewerkers zorgen ervoor dat je rit veilig kan verlopen

Klik hier voor meer informatie en tickets.

Opgelet: door de stijgende coronacijfers wordt een uitstapje naar de provincie Antwerpen niet aangeraden! Deze tip is er dus vooral eentje voor inwoners van de provincie zelf.

4

Limburg: Japanse tuin, Hasselt

Breid je graag je kennis uit over de Japanse cultuur? Of heb je nood aan rust? Dan is de Japanse tuin in Hasselt – de grootste van Europathe place to be. Bezoek het ceremoniehuis, het Shinto-altaar en het zomerpaviljoen, ontdek de symboliek achter de Japanse poort of de vredesbel en geniet van de Japanse fauna en flora. Kerselaars, pijnbomen, bamboe, esdoorns en mostapijten maken van deze tuin de perfecte locatie voor meditatie en bezinning! Met de Zappar app (via iOS of Android) kan je de tuin ook op virtuele wijze bewonderen.

Praktisch

 • Rolstoeltoegankelijk
 • Assistentiehonden toegelaten
 • Picknicken is toegestaan.
 • Vooraf je bezoek online reserveren is verplicht.

Klik hier voor meer informatie en tickets.

5

Luik: Préhisto, Flémalle

30 hectare, zo groot is het Natura 2000-reservaat waarin de grot van Ramioul, het avonturenpark van de prehistorie en het Préhistomuseum gelegen zijn. Door middel van activiteiten en demonstraties biedt het museumpark informatie over het leven in de vrije natuur. Op een educatieve manier en onderverdeeld in 9 thema’s maakt jong en oud kennis met ons prehistorisch erfgoed. En dat alles aan de oevers van de Maas, aan de poort van de Belgische Ardennen.

Praktisch

 • Beperkte rolstoeltoegankelijkheid
 • Assistentiehonden toegelaten
 • De toegangstarieven zijn uitzonderlijk verlaagd tot 30 augustus 2020

Klik hier voor meer informatie en tickets.

6

Luxemburg: War Museum, Bastogne

Op een steenworp van het beroemde Mardassonmonument vind je het Bastogne War Museum, de belangrijkste herdenkingsplaats van de Slag om de Ardennen en de Tweede Wereldoorlog in België. Door middel van multimedia, vertoningen en getuigenissen word je tijdens dit museumbezoek ondergedompeld in het leven van vier personages te midden van de strijd. Interactie gegarandeerd!

Praktisch

 • Rolstoeltoegankelijk
 • Assistentiehonden toegelaten.
 • Toegang zonder online reservatie kan niet gegarandeerd worden. Je reserveert dus maar beter tijdig je plekje.

Klik hier voor meer informatie.

7

Namen: Wanyi Mountainboard Park, Viroinval

Ooit al gehoord van mountainboarden? In deze sport die snowboarden en skateboarden combineert daal je een hellend grasveld af. Een jump hier, een rail daar, of in alle vertrouwen je eerste bochtjes maken? Mountainboarden biedt een uitdaging op ieders niveau. Ook een boardercross, foampit en miniramp behoren tot de opties. Opnieuw de top van de helling bereiken? Dat doe je met de lift!

Praktisch

Klik hier voor meer informatie. 

8

Henegouwen: Dock 79, Tertre

Dock 79 omvat het Belgium Cable Park, My Little Forest, De Duikplank en Jump Around. Respectievelijk een waterskilift, boomklimparcours, aquapark en trampoline park. Op Lac des Herbières, een meer van 10 hectare oppervlakte, kan je je uitleven met waterski, wakeboard en knieboard. 4 parcours zijn er voorzien voor het boomklimmen, telkens met een verschillend niveau. Het aquapark telt een tiental XXL-obstakels voor uren zwemplezier. Perfect voor een dag vol sport en plezier!

Praktisch

 • Honden niet toegelaten
 • Picknicken niet toegestaan.

Klik hier voor meer informatie.

9

Vlaams-Brabant: Sportimonium, Zemst

Het sportiefste museum van België, zo wordt het Sportimonium ook wel genoemd. Als één van de 22 Olympische musea – erkend door het IOC – bezit het museum unieke collectiestukken en kan je er via interactieve toepassingen de gloriemomenten van legendarische sporthelden herbeleven. In de volkssporttuin kan jong en oud zich uitleven en spelenderwijs kennismaken met de voorlopers van hedendaagse sporten.

Praktisch

 • Rolstoeltoegankelijk
 • Telefonische reservatie verplicht.

Klik hier voor meer informatie.

10

Waals-Brabant: Hergé Museum, Louvain-la-Neuve

George Prosper Remi Remi, beter bekend onder het pseudoniem Hergé, staat bekend als de schepper van de avonturen van Kuifje. Daarnaast was hij ook een succesvol illustrator, letterontwerper, publicist, karikaturist en verteller. Het museum ontworpen door de Franse architect de Portzamparc herbergt meer dan 80 originele platen, 800 foto’s, documenten en voorwerpen die je via een fabelachtig parcours kunt ontdekken. Een ontdekkingstocht langs 8 zalen, die te bereiken zijn via verschillende loopbruggen en trappen.

Praktisch

 • Assistentiehonden toegelaten
 • Flitsfotografie verboden
 • Plan je bezoek tijdig en reserveer online

Klik hier voor meer informatie en tickets.

In tijden van corona is het niet evident om je vakantie (in eigen land) te plannen. We geven daarom wél onze tips rond uitstapjes, slaapplekjes of leuke adresjes, maar verwijzen je graag naar de coronamaatregelen die kunnen veranderen en steeds correct gevolgd moeten worden.

Nog meer uitstapideetjes:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content