©GettyImages

De oudste in het gezin? Dat zegt veel over jouw rijgedrag

Ben jij de oudste van het gezin? Dan is de kans groot dat je ook de wegpiraat van de familie bent. Uit een Brits onderzoek blijkt dat de oudste kinderen het vaakst te hard rijden, ongelukken veroorzaken en boetes krijgen.

Kortom, de oudste kinderen in het gezin zijn dus meestal de rebellen op de weg. En je kunt het al raden: de jongste kinderen zijn engeltjes in het verkeer, althans in Groot-Brittannië. Een autoverzekeringsmaatschappij deed onderzoek naar het rijgedrag van 1395 Britten. De oudsten in het gezin zouden vaker boetes krijgen (35%), te snel rijden (89%), andere automobilisten hinderen (47%) en in het midden van de weg rijden (46%).

Afgeleid

De oudsten in het gezin geven toe dat ze zich weleens opmaken achter het stuur of hun GSM gebruiken tijdens het rijden. Dat, in combinatie met roekeloos rijgedrag, zorgt ervoor dat ze vaker betrokken zijn bij een auto-ongeval.

Smoesjes

Uit het onderzoek blijkt ook dat alle ondervraagden een ‘excuus’ zochten voor hun rijgedrag. De oudsten zijn ervan overtuigd dat ze enkel roekeloos rijden als ze daar een ‘geldige’ reden voor hebben, zoals de angst om te laat komen of dringend naar het toilet moeten. De middelste of jongste kinderen gaven meestal de andere weggebruikers de schuld.

Enig kind

Zij die enig kind zijn, krijgen vaak de stempel dat ze egoïstisch zijn, maar dan toch niet op de weg. Zij zullen minder vaak anderen de pas afsnijden of in het midden van de weg rijden. Ze houden meer rekening met de andere bestuurders.

Bron: Libelle.nl

Lees ook:

Partner Content