Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten
Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

DIY: zelf een bruisbal maken

Door Hanne Bral

Niets zo rustgevend als een warm bad met wat badolie, of een bruisbal. Wist je dat je makkelijk zelf een bruisbal kunt maken? Zo kun je zelf de geuren kiezen. Bovendien is het een origineel geschenkje voor onder de kerstboom. We leggen je stap voor stap uit hoe je tewerk gaat!

DIY: in 1-2-3 een bruisbal maken

Dit heb je nodig:

Met dit recept kun je ongeveer 6 à 7 cupcakevormpjes vullen.

  • 375 gram natriumbicarbonaat
  • 125 gram citroenzuur (onderhoudsproduct dat je vaak in de supermarkt vindt)
  • 9 à 10 eetlepels kokosolie (gesmolten)
  • Siliconen cupcakevormpjes
  • Etherische olie, geurolie of gedroogde bloemen

Tip: Maak je de bruisbal voor jezelf? Gebruik geen etherische olie als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Ook als je de bruisbal voor (jonge) kinderen maakt, gebruik je beter geen etherische olie. Als alternatief kun je wel een scheutje van je favoriete badolie toevoegen.

Ook nog even dit: deze homemade bruisballen bruisen minder hard dan degene die je kant-en-klaar in de winkel koopt, maar ze zijn wel zalig in je bad!

Zo ga je te werk:

  1. Voeg het natriumbicarbonaat en citroenzuur samen in een kom.
  2. Smelt wat kokosolie au bain-marie of smelt een paar seconden in de microgolfoven. Je hebt in totaal 9 à 10 eetlepels gesmolten kokosolie nodig.
  3. Voeg de eetlepels gesmolten kokosolie toe tot je het mengsel kunt samenknijpen als sneeuw. Het moet een vast kneedbaar mengsel worden.
  4. Voeg eventueel geurolie, etherische olie en gedroogde bloemetjes zoals lavendel of calendula toe. Let wel op dat je niet te veel etherische olie toevoegt, want dit is zeer geconcentreerd. Pas zeker ook op als je allergieën hebt of een gevoelige huid.
  5. Druk je mengsel in de vorm en laat opstijven.

Tip: je kunt de bruisballen tot zes maanden bewaren op een koele plaats.

Productie: Rien Delvaux  • Camera en montage: Joris Van De Kerckhove • Uitwerking: Nona De Koninck

Meer kerstkriebels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!