©LaMaisonVictor

Mooi aan je muur: een zelfgehaakte wandhanger

Door Rani Merckx

Die zonnige sfeer zoals je ze enkel op vakantie ervaart? Die hangt nu ook in huis dankzij deze blauw-witte wandhanger, die je bovenal zelf gehaakt hebt!

Wandhanger zelf haken: neem even dit door

Gebruikte steken:

  1. Vaste: steek de haaknaald in een st, sla de draad over de haaknaald en trek hem door de st. Sla de draad over de haaknaald en trek door de 2 lussen.
Halve vaste: Steek de haaknaald in een st, sla de draad over de haak- naald en trek hem door de st en de losse op je haaknaald.
  2. Stokje: Sla de draad over de haaknaald, steek de haaknaald in een st, sla de draad over de haaknaald en trek hem door de st. Sla de draad over de haaknaald en trek door de eerste 2 lussen. Sla de draad opnieuw over de haaknaald en trek door de 2 resterende lussen.
  3. Half stokje: Sla de draad over de haaknaald, steek de haaknaald in een st, sla de draad over de haaknaald en trek hem door de st. Er zitten nu 3 lussen op de haaknaald. Sla de draad opnieuw over de haaknaald en trek door de 3 lussen op de haaknaald.
  4. Vierdubbel stokje: Sla de draad 4x over de haaknaald, steek de haak- naald in een st, sla de draad over de haaknaald en trek hem door de st. Sla de draad over de haaknaald en trek door de eerste 2 lussen. Herhaal deze handeling 5x.
  5. Dubbele mindering met vasten: Steek de haaknaald in een st, sla de draad over de haaknaald en trek hem door de st, steek de haaknaald in de 3de st (sla de 2de st dus over), sla de draad over de haaknaald en trek hem door de st. Sla de draad over de haaknaald en trek door de 3 lussen. Dubbele mindering met halve stokjes: Sla de draad over de haaknaald, steek de haaknaald in een st, sla de draad over de haaknaald en trek hem door de st, sla de draad over de haaknaald en steek hem in de 3de st (sla de 2de st dus over), sla de draad over de haaknaald en trek hem door de st. Sla de draad over de haaknaald en trek door de 5 lussen.
  6. Dubbele mindering met stokjes: Sla de draad over de haaknaald, steek de haaknaald in een st, sla de draad over de haaknaald en trek hem door de st, sla de draad over de haaknaald en trek door de eerste 2 lussen, sla de draad over de haaknaald en steek hem in de 3de st (sla de 2de st dus over), sla de draad over de haaknaald en trek hem door de st, sla de draad over de haaknaald en trek door de eerste 2 lussen. Sla de draad over de haaknaald en trek door de 3 overblijvende lussen.

Aan de slag!

Dit heb je nodig:

  • Garen (dikte 4, 5-5): 1 bol wit en 1 bol blauw
  • Haaknaald: nr. 5
  • 1 maasnaald
  • 1 houten stof of tak

Zo maak je het:

De wandhanger wordt van boven naar onderen gehaakt.

Opzet: Zet 34 lossen op met witte draad. Laat daarbij een lang stuk draad hangen in het begin van de opzet om achteraf je werkstuk aan de houten stok of tak te kunnen bevestigen.

Rij 1: Haak het 1ste stokje in de 5de lus vanaf de haaknaald. Haak nog 30 stokjes (totaal 31 stokjes).

Rij 2: Haak 3 lossen (= 1ste stokje) en keer je werk. Haak 30 stokjes (totaal 31 stokjes).

Rij 3: Haak 5 lossen (= 1ste vierdubbel stokje), haak 1 losse, *haak een vierdubbel stokje in de 2de st (sla een st over), haak 1 losse*. Herhaal wat tussen *…* staat tot het einde van de rij. Eindig met een vierdubbel stokje.

Rij 4: Haak 3 lossen (= 1ste stokje), haak 30 stokjes door afwisselend een stokje in een vierdubbel stokje en in een losse te haken.

Rij 5: Herhaal rij 2.

Rij 6: Haak 3 lossen (= 1ste stokje), *haak 1 stokje, 2 halve stokjes, 1 vaste,
1 halve vaste, 2 halve stokjes*. Herhaal wat tussen *…* tot het einde van de rij.

Rij 7 (in blauw): Haak 1 losse, haak 2 vasten in dezelfde st, *haak 3 vas- ten, haak een dubbele mindering met vasten, haak 3 vasten in dezelfde st*. Herhaal wat tussen *…* staat 2x, haak 3 vasten, haak een dubbele mindering met vasten, haak 3 vasten, haak 2 vasten in dezelfde st.

Rij 8 (in wit): Haak 3 lossen (= 1ste stokje), haak 1 stokje in dezelfde st, *haak 3 stokjes, haak een dubbele mindering met stokjes, haak 3 stokjes, haak 3 stokjes in dezelfde steek*. Herhaal wat tussen *…* staat 2x, haak 3 stokjes, haak een dubbele mindering met stokjes, haak 3 stokjes, haak 2 stokjes in dezelfde st.

Rij 9 (in blauw): Haak 2 lossen (= 1ste halve stokje), haak 1 half stokje in dezelfde st, *haak 3 halve stokjes, haak een dubbele mindering met halve stokjes, haak 3 halve stokjes, haak 3 halve stokjes in dezelfde st*. Herhaal wat tussen *…* staat 2x, haak 3 halve stokjes, haak een dubbele mindering met halve stokjes, haak 3 halve stokjes, haak 2 halve stokjes in dezelfde st.

Rij 10 t.e.m. 17: Herhaal steeds rij 8 afwisselend in wit en blauw. Rijen 12 tot 15 haak je allemaal in wit.
Haak 1 losse en knip de draad af.

Schuif de lange draad van het begin op een maasnaald. Steek deze in elke steek en rond de tak om het werk te bevestigen. Knoop vast op het einde. Stop alle loshangende draadjes in.

 

En klaar!

Dit ontwerp maakte de Franse blogster Jessica van Zess.fr voor La Maison Victor.

 

Meer leuke DIY-ideeën vind je op de website van La Maison Victor.

Leuke zelfmaakideeën:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content