Cyberpesten: dit kun je als ouder ondernemen

Cyberpesten: dit kun je als ouder ondernemen

Pestgedrag wordt vandaag  steeds vaker voortgezet in cyberspace. Hierdoor bereiken de aanvallen het slachtoffer de hele dag door. Als ouder sta je vaak machteloos, maar er zijn een aantal zaken die je kunt ondernemen tegen cyberpesten.

Wat is cyberpesten?

Onder cyberpesten verstaan we alle pesterijen per gsm of op het internet: dreigmails, valse Facebookprofielen, haatpagina’s, valse inschrijvingen op datingsites, stalking per mail of sms… Stuk voor stuk manieren om slachtoffers lastig te vallen, te bedreigen of te beledigen.

Hoe kan ik het als ouder voorkomen?

Voorkomen is niet altijd mogelijk, maar een open dialoog over veilig internetgebruik helpt al. Toon belangstelling voor de dingen die je kind bezighouden, zonder je te bemoeien. Breng het onderwerp ter sprake (’Ik las in de krant dat…’). Laat voelen dat je alert bent, zonder in te breken in hun vrijheid.

Zelf ken ik niets van Facebook of Twitter. Is dat een probleem?

Het kan een moeilijkheid zijn. Door een gebrek aan kennis is het niet evident om de risico’s goed in te schatten. Pols desnoods bij andere ouders hoe zij ermee omgaan. Hoeveel tijd spenderen hún kinderen op het internet? Welke afspraken maken zij?

Vraagt cyberpesten om een andere aanpak dan traditioneel pesten?

In essentie niet, omdat de schade in beide gevallen psychologisch is. Neem je kind zeker ernstig, maar durf ook te relativeren. Internet- of gsm-berichten komen soms harder aan dan bedoeld. Het voordeel van cyberpesterijen is dat ze makkelijker aan te tonen zijn. Een printscreen van een scheldtirade op Facebook of beledigende sms’jes tonen zwart op wit dat iemand je kind kleineert.

Bij ernstige gevallen kun je aangifte doen bij de Federal Computer Crime Unit, via www.safeonweb.be. Gaat het om klas- of schoolgenoten die je kind pesten? Bij voorkeur wordt er dan eerst via de school naar een oplossing gezocht.

Mijn kind wordt gepest. Volstaat het om zijn Facebookprofiel te verwijderen en een ander gsm-nummer te nemen?

Dat kan een manier zijn om de pesterijen te stoppen, maar het is niet noodzakelijk voldoende. Bovendien pas je je zo aan aan de pestkoppen. Neem afstand van de pesters met behulp van de standaardbeveiligingen: verwijder de pestkoppen van het profiel van je zoon of dochter of blokkeer hun telefoonnummer. Hou verder in de gaten hoe het evolueert.

Wil je nog meer informatie over (cyber)pesten? Raadpleeg dan onderstaande links:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)