De stadvesten van Lier. © Toerisme Kempen

Groene plekjes in Lier: 5x heerlijk vertoeven in de natuur

Libelle & Toerisme Provincie Antwerpen – Kempen

Niets zo rustgevend als een zalige wandel- of fietstocht in de natuur. En in de Kempen vind je heel wat uitgestrekte natuurgebieden, fraaie parken en wondermooie bossen waar het heerlijk vertoeven is. Wij verklappen jou deze week de mooiste groene plekjes in Lier. 

5 niet te missen groene plekjes in Lier

1. De Zilveren Knoop

groene plekjes in Lier
Uitzicht op ‘de zilveren knoop’. © Toerisme Provincie Antwerpen

Lier staat gelijk aan water. Je vindt er talloze beekjes en vijvers waar het heerlijk vertoeven is op de oever. In en rond het centrum stroomt de Grote Nete, Kleine Nete en de Binnennete. Felix Timmermans schreef hierover: ‘Waar de drie kronkelende Nethen een zilveren knoop leggen.‘ Op het punt waar de drie rivieren samenkomen, ligt een gedenksteen in het gras. Je hebt er een mooi zicht op de meanderende rivier en de diversiteit aan planten op de oevers.

2. Wandel vanuit de stad recht de natuur in via de Sionbrug

groene plekjes in Lier
Deze brug verbindt de binnenstad van Lier met natuurgebied Nazareth. © Toerisme Provincie Antwerpen

De felgroene Sionbrug vormt een overgang van het Lierse stadscentrum naar de natuur, en is gelegen aan de splitsing van de Grote en de Kleine Nete. Wie de brug oversteekt, komt terecht in natuurgebied Nazareth, vernoemd naar de voormalige abdij. Het bestaat voornamelijk uit graslanden, moerassen en bossen, en via een knuppelpad kun je verder op ontdekking gaan in de kern van het gebied Nazareth-Zuid.

3. Kuieren en picknicken in het stadspark

Witte voetgangersbrug over een beekje in het stadspark. © Toerisme Provincie Antwerpen

Het stadspark van Lier is niet groot, maar vormt wel een oase van rust in het centrum van de stad. De witte voetgangersbruggen, bijzondere bomen en struiken en de vijvers met eenden maken het hele plaatje extra idyllisch. Kortom, een klein maar fijn park om even te ontsnappen aan de drukte van alledag.

4. Kom tot rust in de kloostertuin

groene plekjes in Lier
Uitzicht op het kloostergebouw en de tuin met vijver. © Toerisme Provincie Antwerpen

In de schaduw van de Sint-Gummaruskerk en de Podiumacademie vind je een mooie groene plek in het stadscentrum, namelijk de tuin van het voormalige jezuïetenklooster. In de jaren ’80 werden de hoge muren rondom het oude kloostergebouw afgebroken en kreeg de tuin zijn open karakter.

Vandaag vormen het gebouw en de tuin een beschermd stadsgezicht, en werkt de stad Lier volop aan een beheerplan. Leuk om te weten: aan de overzijde van de vijver vind je een Instagramkader in de vorm van een schapenkop (bijnaam van de Lierenaar). Van hieruit neem je een foto van één van de prachtigste plekken in de stad.

5. Slenteren over de stadsvesten

groene plekjes in Lier
Een stukje natuur op de stadsvesten van Lier © Toerisme Provincie Antwerpen

De naam ‘vesten’ refereert naar de oorspronkelijk vestingmuur, de tweede stadsomwalling van begin 15de eeuw. Vanaf ongeveer 1850 werd deze 5 km lange verdedigingsgordel geleidelijk opnieuw aangeplant en vind je er nu een groot aantal waardevolle bomen zoals groene en rode beuk, Japanse pagodeboom, eik, linde en plataan. In elk seizoen genieten wandelaars, joggers en fietsers van dit stukje natuur in de stad. Onderweg passeer je onder meer ook het Spuihuis (oude sashuis), het stadspark en het begijnhof, dat deel uitmaakt van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

MEER UITSTAPJES IN DE BUURT:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content