Libelle-hoofdredactrice Karen vertelt waarom zij verslaafd is aan De Zeven Zussen

Libelle-hoofdredactrice Karen vertelt waarom zij verslaafd is aan De Zeven Zussen

Leesfanaten over de hele wereld (inclusief de leden van onze Libelle Leesclub) zijn dol op de Zeven Zussen-boekenreeks van Lucinda Riley, en ook hoofdredactrice Karen is fan van het eerste uur. In afwachting van het zevende deel van de serie vroegen we haar wat ze zo speciaal vindt aan de reeks.

Opgepast: heb je de boeken nog niet gelezen en ontdek je liever alles zelf? Lees dan nog niet verder: dit interview bevat enkele spoilers.

Je maakt er geen geheim van dat je verzot bent op De Zeven Zussen. Hoe heb je de boekenreeks ontdekt?

“Ik heb een tante die alle boekenhypes in een heel vroeg stadium oppikt. Zij beveelt ze me doorgaans aan, en zo heb ik ook De Zeven Zussen leren kennen. Dankzij die tante was ik er dus erg vroeg bij. Ik denk zelfs dat ik het eerste boek heb gelezen toen het net verschenen was. Lucinda’s schrijfstijl sprak me meteen aan, en ik heb sindsdien elk boek trouw gelezen, in volgorde.”

“De romantische insteek, het thema van het zoeken naar je identiteit en de zweem van mysterie: die combinatie is iets heel unieks”

Wat trekt jou er dan zo in aan?

“Ik hou van de Zeven Zussen-romans omdat ze erg filmisch geschreven en vlot te lezen zijn. In die zin doen ze me ook denken aan de boeken van Santa Montefiore en Muna Shehadi. Maar naast de romantische insteek en het thema van het zoeken naar je eigen identiteit, komt daar bij Lucinda nog die heel typische zweem van mysterie bij waar ik wel van hou. Die combinatie is iets heel unieks.”

Zoals je zelf al aanhaalde, gaan de zussen in de romans op zoek naar hun eigen identiteit, en daarbij wordt snel duidelijk dat ze stuk voor stuk sterke vrouwen zijn. Wie is jouw favoriete zus uit de reeks?

“Vooral met het eerste boek heb ik een speciale band, omdat ik toen voor het eerst de zussen leerde kennen. Ik kan me dan ook het meest identificeren met de eerste twee zussen, Maia (uit ‘De Zeven Zussen’) en Ally (uit ‘Storm’). Maia spreekt me aan omdat ze een erg zorgzaam type is, maar ik identificeer mezelf het meest met Ally, omdat ze ondanks tegenslagen in het leven telkens opnieuw rust vindt.

Los daarvan vind ik het ook fascinerend dat het karakter van elke zus deels beïnvloed is door de cultuur van het land waar haar roots liggen.”

“Ik identificeer mezelf het meest met Ally, omdat ze ondanks tegenslagen in het leven telkens opnieuw rust vindt”

Is er naast de zussen nog een ander personage dat je nauw aan het hart ligt?

“Lucinda schrijft vaak over (schoon)moeders en grootmoeders die heel wat bereikt hebben in hun leven en carrière. Dat zijn stuk voor stuk sterke figuren die ik ontzettend inspirerend vind. Er één personage uitkiezen vind ik lastig, want ik denk van bijna alle personages dat ik het fijn of interessant zou vinden om ze te leren kennen.”

Veel lezers vinden het geweldig dat ze via De Zeven Zussen-reeks even kunnen ontsnappen aan het dagelijkse leven, en in gedachten ‘op reis kunnen gaan’ in deze coronatijden. Heb jij dat gevoel ook?

“Absoluut. Het liefst lees ik dan nog over plekken waar ik zelf al ben geweest. Dan kan ik me alles nóg levendiger voorstellen en leest het verhaal een beetje als een film. In de Zeven Zussen-reeks zijn dat vooral Brazilië, Noorwegen en Engeland.

Ik moet zeggen dat Engeland mijn geliefkoosde decor is voor romantische verhalen. Het is er zo idyllisch!”

Naast romantiek zitten er nog heel wat andere verhaallijnen in de boeken. Valt er voor jou eentje extra op?

“Ik ben enorm getriggerd door de dood van Pa Salt en hoe hij zich verhoudt tot Kreeg Eszu. Ze zouden op dezelfde dag gestorven zijn, hun dood heeft allebei met de zee te maken, Kreegs zoon heeft een kind met een van de dochters van Pa, … Volgens mij kan het niet anders dan dat er in een volgend boek een verhaallijn aan zit te komen die daar dieper op zal ingaan.

Daarnaast grepen de verschillende liefdesverhalen me aan. Je zou normaal gezien verwachten dat een liefdesverhaal een positief einde kent, maar in de Zeven Zussen-reeks is dat niet altijd zo, en die momenten hebben me zeker ontroerd.”

“Ik denk niet dat alle mysteries opgelost zullen worden in het zevende boek”

Dé twee hamvragen voor veel lezers is wie de zevende zus is en wat er aan de hand is met Pa Salt. Vertel het ons: wat zijn jouw theorieën?

“Echte theorieën over de zevende zus heb ik niet meteen, maar wat wel door mijn hoofd spookt, is de vraag of de zevende zus niet de enige biologische dochter van Pa Salt zou kunnen zijn. Want waarom wordt ze verborgen gehouden?”

Over Pa Salt gesproken: denk jij dat hij dood is?

“Ik twijfel eraan. Het is volgens mij een te groot toeval dat hij en Kreeg op hetzelfde moment stierven. Misschien is er iets gebeurd waardoor ze allebei tegelijk moesten verdwijnen? Of zijn ze misschien zelfs één en dezelfde persoon?

Het lijkt me trouwens ook heel vreemd dat in een warm nest als het gezin van Pa Salt geen begrafenis wordt georganiseerd; hij was al begraven voor de zussen hem konden zien. Ook dat is een intrigerend aspect van het verhaal dat me niet loslaat.”

Wat zullen we volgens jou ontdekken in het zevende boek?

“Ik dacht al lang dat het zevende boek niet het laatste zou zijn, en dat is nu ook door Lucinda Riley zélf bevestigd, want er komt nog een achtste boek! Het zevende boek wordt volgens mij een gelegenheid om alle zussen opnieuw samen te brengen, maar niet om alle geheimen prijs te geven. Met andere woorden: volgens mij zal het achtste boek volledig gewijd worden aan Pa Salt, en zullen daar wél alle losse eindjes aan elkaar geknoopt worden.”

Benieuwd of Karen het ook met haar andere theorieën bij het rechte eind heeft? Op 6 mei verschijnt het nieuwste boek in De Zeven Zussen-reeks.

LEES OOK:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)