Little girl reading a bedtime story with her Mother in her bed. They are sitting together and the little girl is pointing at one of the pictures.

Jeugdboekenmaand: waarom (voor)lezen zo belangrijk is!

Door Rani Merckx

Lezen of voorgelezen worden is niet alleen fijn voor je (klein)kinderen, ze steken er ook heel wat van op. Regelmatig naar een boek grijpen en een (voor)leesmomentje inlassen, is dus de boodschap! Zeker tijdens de Jeugdboekenmaand, die dit jaar volledig in het teken staat van vriendschap.

Viva vriendjes

Van 1 tot en met 31 maart is het de Jeugdboekenmaand, het grootste boekenfestival van Vlaanderen. Vorig jaar experimenteerden jong én oud erop los tijdens het thema ‘Wetenschap en Techniek’, dit jaar vieren we de vriendschap!

Tine Kuypers, communicatiemedewerker Iedereen Leest, licht toe: “Vriendschap is een toegankelijk en laagdrempelig thema, waar heel wat mooie verhalen uit voortvloeien. Het is ook zeer herkenbaar voor kinderen, aangezien ze dagelijks met vriendjes in contact komen: op de speelplaats, in de hobbyclub of in de klas.”

Voorlezen is goed voor je kind!

En die herkenbaarheid komt goed van pas om de aandacht van je kinderen tijdens het (voor)lezen vast te houden. Maar het gaat verder dan alleen maar herkenbaarheid. Om deze redenen is (voor)lezen goed voor je kind:

Bewustmaking rond thema’s

Tine: “Dankzij herkenbare verhalen steken kinderen ook heel wat op. Het maakt hen ook bewuster van maatschappelijke thema’s. Het is nu bijvoorbeeld Week tegen het Pesten en verhalen over pesten – die niet belerend zijn – kunnen herkenbaar én leerrijk zijn. Van ‘hé, hij of zij voelt zich verdrietig als je een stoute opmerking geeft. Dat doe ik beter niet meer.'”

Socio-emotionele ontwikkeling

Tine: “Boeken over vriendschap kunnen belangrijk zijn in de ontwikkeling van empathie bij kinderen. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat als je veel fictie leest, je je beter kunt inleven in verhalen van anderen. Daarnaast worden ook veel verschillende thema’s aangereikt die kinderen misschien niet zo snel zullen tegenkomen. Of ze komen ze wel tegen, maar kunnen ze beter plaatsen. Begin hier dus al op jonge leeftijd mee, zo stimuleer je de socio-emotionele ontwikkeling van je kind.”

Taalontwikkeling

Tine: “Kinderen die luisteren naar een voorgelezen verhaal, leren nieuwe woorden én ontdekken hoe zinnen worden gevormd. De woordenschat van je kind verruimt en ze worden bijgevolg taalvaardiger.”

Kortom: (voor)lezen is dus erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. “Maar niet élk boek moet een therapeutisch of educatief doel hebben, natuurlijk. Het draait in eerste instantie om het leesplezier. En als je gaandeweg wat bijleert, is dat mooi meegenomen”, aldus Tine.

Zo doe je het goed

Voorlezen is geen exacte wetenschap en vereist geen uitgebreid stappenplan. Maar wil je wél de aandacht van je kind bewaren, of het (voor)leesmoment zo leuk en boeiend mogelijk houden, dan komen deze tips van Tine zeker van pas:

  • Kies een goed boek uit: “Lees iets voor dat niet alleen je kind, maar ook jijzelf leuk vindt. Het is belangrijk om te vertrekken vanuit zijn of haar interesseveld. Bijvoorbeeld: je kind voetbalt graag. Een boek over voetbal wordt gegarandeerd goed onthaald!”
  • Zorg voor goede interactie: “Merk je dat je kind regelmatig afgeleid is? Stel dan eens een vraag: ‘wat zie je’, ‘wie is Tom ook alweer’? Zo betrek je je kind écht in het verhaal.”
  • Blijf jezelf: “Heel wat ouders smijten zich ijverig in het verhaal mét bijhorende stemmetjes en geluidseffecten. Zeer fijn voor het kind, maar in een geborgen setting zoals de slaapkamer is dit geen vereiste.”
  • Las een rustmoment in: “Probeer in je omgeving een rustmoment te voorzien. In een bed, vlak voor het slapengaan, maakt dat het kind minder snel afgeleid is dan in een woonkamer die in rep en roer staat.”

Maar vooral: kinderen krijgen per dag immens veel prikkels binnen. Net daarom is voorlezen zo belangrijk. Het geeft hen de kans om volledig te ontspannen, en tegelijkertijd de leesmicrobe over te nemen!

Jullie voorleestips:

Deze Libelle-lezeressen zijn trouwe verhalenvertellers en delen graag hun tips:
  • “Mijn man en ik hebben voorgelezen tot de kinderen in het middelbaar zaten. De beste tip? Dat is een goed boek, volgens mij. Een boek dat je zelf ook graag leest!” – Tamara.
  • “Ik gebruik bijhorende stemmetjes en laat mijn dochter af en toe vertellen wat ze ziet op de prentjes. Zo zorg je voor interactie, heel fijn.” – Eline.
  • “Laat je kind zelf het boek kiezen. Mijn dochter bijvoorbeeld wilt dat ik haar naam gebruik en de namen van haar vriendjes. Ik laat haar ook de voorwerpen opnoemen die ze ziet op de prentjes. Werk altijd om haar geboeid te houden!” – Rebecca.
  • “Er bestaan verhalen volgens het leesniveau van je kind. Deze boeken zijn ideaal om samen, maar ook afwisselend te lezen. Door het lettertype en de grootte van de letters weet je ook hoe je iets moet lezen, bijvoorbeeld: met meer nadruk.” – Marga.
  • “Voor onze intelligente én taalvaardige 12-jarige zoon lees ik nog steeds vaak voor. Dat is een hele andere ervaring dan zelf lezen. Het geeft je kind een ander soort herinneringen mee, en onze band wordt ook versterkt.” – Anneke

5x voorleesplezier

Op zoek naar een leuk voorleesboek? Ontdek hier onze favorieten:

1

Een Hoop Vrienden

Een kleine pinguïn is droevig, omdat hij niet kan vliegen. Alles heeft hij al geprobeerd. In z’n eentje lukt het hem gewoon niet. Gelukkig heeft de kleine pinguïn heel veel vrienden in de zoo. Die zullen hem helpen. Help jij hem ook?

Voor kinderen vanaf 3 jaar.

2

Een hoop vrienden blijft samen

Kleine schildpad is triest. Alle andere dieren zijn dartel en snel. Wat ze ook probeert, ze is altijd de traagste. Gelukkig heeft schildpad vrienden. Echte vrienden werken samen! En zo is schildpad met een zetje en jouw hulp opeens de snelste van allemaal.

Voor kinderen vanaf 3 jaar.

3

Een hoop vrienden samen sterk

Nijlpaard zit vast in de modder. De dieren uit de dierentuin willen helpen. Ze trekken zo hard ze kunnen. De grote dieren, de minder grote dieren en op het einde zelfs de allerkleinste dieren. Maar zonder jouw hulp lukt het niet.

Voor kinderen vanaf 3 jaar.

4

De jongen die niet gaat verhuizen

De ouders van Hessel willen verhuizen. Dat ziet Hessel helemaal niet zitten, want dan woont hij veel te ver weg van zijn beste vriend Berker. Misschien kan hij wel gewoon bij Berker gaan wonen? Maar die wil zelf verhuizen, want hij moet zijn bed delen met zijn oma. Daarop besluiten Berker en Hessel om samen weg te lopen. Dan ontmoeten ze Piya, een meisje dat uit Irak is gevlucht en helemaal geen huis meer heeft…

Voor kinderen van 6 tot 9 jaar.

5

Woordnerd

Ambrose volgt verplicht thuisonderwijs, zoals zijn overbezorgde moeder wil. Wat zijn moeder niet weet, is dat hij een nieuwe vriend leert kennen. Cosmo, de vriend en onderbuur, is net vrijgelaten uit de gevangenis. Ambrose voelt zich voor het eerst sinds lang vrolijk en gelukkig. Al heeft hij één grote zorg: zijn moeder mag niet achter deze vriendschap komen.

Voor kinderen van 12 tot 15 jaar.

Bron: Iedereenleest.be (Tine Kuypers), jeugdboekenweek.be & De Eenhoorn. Beelden: De Eenhoorn & GettyImages.

Meer lezen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content