Getty Images

Op stap in de natuur? Daarom neem je best een kledingroller mee

Door Sara Dekens

Ga je heerlijk wandelen in de natuur tijdens de zomer? Dan neem je best een kledingroller mee. Het is namelijk een makkelijke manier om teken te verwijderen die zich nog niet hebben vastgezet.

Opgelet voor teken!

Sinds de coronapandemie zijn we met zijn allen meer gaan wandelen. Een tendens die we alleen maar kunnen aanmoedigen, want bewegen is gezond voor lichaam en geest.

Wandel je in de natuur? Dan hou je wel best rekening met teken. Deze kleine beestjes zien er op het eerste gezicht erg onschuldig uit, maar kunnen behoorlijk vervelend zijn. Het risico bestaat dat ze virussen of bacteriën met zich meedragen die bij de mens ziektes veroorzaken zoals de ziekte van Lyme of TBE (tekenencefalitis). Het is dus belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen.

Neem een kledingroller mee

Kom je uit het bos of (hoog) gras? Controleer dan meteen je benen en armen, maar ook knie- en armholtes. Als je een kledingroller bij de hand hebt, kun je hiermee over je armen en benen rollen. Als de teek over je lichaam kruipt en zich nog niet heeft vastgezet, blijft deze aan de kledingroller kleven. Het is ook nuttig om – eens je thuis bent – je kleding uit te trekken en ook hier met de roller over te gaan, zowel aan de buiten- als aan de binnenkant.

kledingroller teken wandelen
Getty Images

Soms kruipen de kleine beestjes in je broek, om zich nadien op je huid vast te zetten. Ze kunnen best een tijdje overleven op deze manier. Het is dus erg belangrijk dat je je kleding goed controleert, liefst met een kledingroller, zeker ook in omgeslagen broekspijpen of opgerolde mouwen.

Leg je kleding niet bij andere kleding, maar stop ze liefst meteen in de wasmachine. Kledingstukken die je niet meteen gaat wassen, hou je best apart of stop je in een plastic zak die je dichtbindt.

Hoe je je lichaam en kledij best controleert, lees je hier.

Tekenbeten voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook hier. De kans op een tekenbeet verminderen doe je zo:

  • Draag de juiste kleding: ga voor een t-shirt en broek met lange mouwen die je huid zoveel mogelijk bedekken. Stop je broek onderaan in je sokken.
  • Blijf zoveel mogelijk op de paden.
  • Breng speciale tekenspray aan op de onbedekte delen van je huid. Je vindt ook spray die je zowel tegen teken als tegen muggen beschermt. Laat je goed informeren, zeker als je bescherming zoekt voor kinderen of zwangere vrouwen.

Meer lezen over teken? Hier vind je meer info over tekenbeten en hoe je teken verwijdert.

Bronnen: expressen.se, zorgwijzer.nl

Zin gekregen om te gaan wandelen?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content