Knopen leggen: nieuwe trend om tot rust te komen

Knopen leggen: nieuwe trend om tot rust te komen
© Getty Images

Kun je maar moeilijk stilzitten, en heb je nood aan een portie zen? Vergeet yoga of mediteren. De nieuwe mindfulnesstrend is poepsimpel en ideaal voor bezige bijtjes: knopen leggen. 

Dat de coronacrisis een stressvolle tijd was, en nog steeds is, dat is geen geheim. We gingen met z’n allen dan ook massaal op zoek naar manieren om ons hoofd wat vaker leeg te maken. Meditatieapps zoals Calm en Headspace werden maar liefst zeven miljoen keer gedownload tijdens de lockdown. Dat zegt genoeg, toch?

Ouderwetse scoutsactiviteit

Maar mediteren is niet voor iedereen weggelegd. De ene is na een yogasessie of een paar ademhalingsoefeningen helemaal zen, de ander daarentegen gaat juist nóg meer malen. Gelukkig kun je je brein, dat tegen honderd per uur werkt, ook stilleggen door te puzzelen, te kleuren of… knopen te leggen.

De ouderwetse scoutsactiviteit is aan een heuse opmars bezig. Onder de hashtag #tyingknots zie je op de sociale media tal van foto’s en video’s verschijnen van enthousiastelingen die aan het knopen geslagen zijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht dat is gedeeld door @knottybast op

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zelftherapie

En dat is niet voor niets. Knopen leggen heeft eigenlijk precies hetzelfde effect als breien: het helpt je gedachten te ordenen en je problemen even te vergeten. Dat komt door de ritmische en repetitieve bewegingen, die therapeutisch en meditatief kunnen zijn. En je kunt het werkelijk óveral doen. In bed, op de trein, aan het zwembad, …

Knopen maar!

Ben je geen stilzitter? Leg dan gewoon een paar knopen. Zo ga je te werk:

  • Neem een dun touwtje van jute of nylon met een diameter van vijf tot acht millimeter. Ideaal om mee te beginnen.
  • Zet een kopje thee, ga zitten of liggen op een rustgevende plek en zet een rustig muziekje op.
  • Surf naar YouTube en volg enkele tutorials. Op het kanaal Tying it All Together of Why Knot leer je honderd-en-een knopen: van eenvoudig en klassiek tot de meest wondermooie creaties.
  • Zorg dat je eerst een pro in de basisknopen wordt, zoals de platte knoop. Pas als je die helemaal uit je hoofd kunt leggen, kun je overgaan tot de complexere. Leg de lat niet te hoog en oefen knoop per knoop, anders draait je brein opnieuw op volle toeren.
  • De basisknopen onder de knie? Laat je creativiteit dan de volle loop en ga aan de slag met de touwtjes van je short of de veters van je schoenen. Heerlijk ontspannend en nadien kun je met een leuke outfit op pad.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Nog meer tips om die mallemolen in je hoofd stil te leggen:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)